Betöltés...

Magyarszovát - Unitárius templom

Ár: 900 Ft

Raktáron

Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár
16 oldal
Kiadás éve: 2014
Sorozat: Erdélyi műemlékek

Az 1993-ban útjára indított Erdélyi műemlékek sorozata magyar kultúrához tartozó erdélyi épített örökség legjavát mutatja be azzal a céllal, hogy felhívja a közösség figyelmét értékeinkre, örökségünkre, felelősségeinkre. Különösen olyan emberek figyelmébe ajánlott, akik jelenleg birtokolják, használják ezeket az értékeket, de azoknak is szól, akiket érdekel az erdélyi történelem, építészet és művészet.

Az Erdélyi műemlékek sorozat 36. száma az először 1213-ban említett magyarszováti unitárius templomot mutatja be. Az 1311 előtt már létező templomot az akkoriban hatalmas Suki család építtette. A templomhajó és a szentély eredetileg gótikus boltozatú volt, a fennmaradt záróköveken található Suki-címer, valamint a pápa és Luxemburgi Zsigmond címere alapján az építkezés 1418 körülire tehető. A templomban számos freskótöredék maradt fenn, amelyek közül kiemelendők a XIV. századból származó Pietà és ismeretlen női szent ábrázolása, valamint a XV. századi Utolsó Ítélet, amelynek a legközelebbi analógiája Szlovákiában található. A XVIII. században a templomot Suki László módosítja. Sajnálatos módon 1925-ben a freskók nagy részét letakarták, valamint nagy károkat okozott egy 1970-es beavatkozás is.

A Transylvania Trust Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó közös kiadásában megjelenő Erdélyi műemlékek sorozat az épített örökség tájainkon még fellelhető legértékesebb emlékeit kívánja megismertetni a szélesebb körű olvasóközönséggel. A lassan negyvenedik számához közeledő füzetsorozat egyben történelmi-földrajzi turistakalauzként is szolgál az országjáróknak, hazai és külföldi turistáknak, ráébreszti a fiatalokat értékeinkre, arra, hogy mindnyájunk kötelessége ezeket megőrizni, védeni, és akár áldozatok árán is felújítani, rekonstruálni.Részletes keresés