Betöltés...

Gasztronómia

Szakácskönyvek, borászat.


100 Erdővidéki recept, több mint 100 erdővidéki háziasszony
5.990 Ft
Újdonság
Balázs Melinda, Gecse Ágnes

Erdővidék a természeti kincsek, a gazdag épített örökség földje, a magyar kultúra és történelem jeles személyiségeinek szülőföldje, a mélyen gyökerező székely-magyar hagyományos, és annak a székely-magyar közösségnek a földje, melynek tagjai mindezt a gazdag örökséget létrehozták, formálták, gyarapították és napjainkig megőrizték, továbbadják a következő nemzedékeknek.


100% disznó
3.900 Ft
A legjobb disznóvágós és disznós receptek / Pálinkás Norbert - Szabó Gábor

Szürkére mázolt ajtó volt, súlyos vaskilinccsel, ami mögé bújtam. Tisztán emlékszem a félelemmel vegyes gyermeki kíváncsiságra. Két tenyerem a fülemhez lapítottam, hátha úgy nem hallom a visítást, közben az arcommal félretoltam a kamra foszló függönyét, hogy meglessem, ami odakinn történik öregapám hátsó udvarán. Épp akkor halt meg egy disznó. Három-négy éves lehettem...bővebben


A halfőzés fortélyai a Balaton mentén
4.800 Ft
Szabó Zoltán

A kiadvány a Balaton mente 40 településének jellegzetes halfőzési hagyományait, ma is alkalmazott fortélyait öleli fel több mint 400, személyesen gyűjtött recept formájában. Az ételleírás minden esetben egy-egy Balaton menti település bemutatásának kiegészítése, illusztrációja. A honismereti keret emeli ki a munkát a szabvány szakácskönyvek sorából: az egyes helységekről pontos, igényes, ugyanakkor tömör és olvasmányos helytörténeti áttekintést kap az olvasó. Mindezt térképvázlattal, a település címerével, rajzokkal esztétikusan kiegészítve, élvezetes stílusban, igényes kivitelben...


A jó magyar pálinka
7.500 Ft
Dlusztus Imre - Soós Kálmán / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

,,Tiszta, nemes gyümölcsíz,

Egy pohárban tűz és víz,...."

Magyarország egyik csodájáról, az ezerarcú pálinkáról dalolja e sorokat Kontor Tamás, miközben tulipános pohara falán egy egész nép kincse gurul végig...


A jó magyar sör
7.770 Ft
Dlusztus Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

Egy hazai sörbarát számára jó kézbe venni ezt a hiányt pótló, szép könyvet. Ha kedvükre belelapozgatnak és elolvassák, igazi szellemi kinccsel lesznek gazdagabbak. Biztosan még nyitottabbak lesznek a minőségi magyar sörök iránt. A magyar sörkultúra színes hagyományai az igényes szórakozást szolgálják.

Ajánljuk még: A magyar húsmívesség


A magyar húsmívesség
7.770 Ft
Dlusztus Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

"Hosszú évszázadokig bárminemű hús kimérése, kis tételben való árusítása csakis a mészárszékben történhetett. Így a vaddal és hallal való kereskedés is a mészáros céh üzlete volt. Noha a hetipiacokon már a 16. század eleje óta bárki árulhatott húst, az állatot egészben vagy félbe vágva, vagyis csak nagyobb tételként adhatta el. A bontás, a kimérés, a porciózás maradt a mészárosoknál. A hentesek a 19. században emelkedtek a mészárosokkal azonos rangra, mivel önálló céhet csak ekkortól alapíthattak...

Ajánljuk még: A jó magyar sör


A must készítése, táplálkozás-élettani szerepe, receptek
2.495 Ft
Csigó Zita / Házi praktikák

A jelenleg is zajló gasztronómiai forradalom ezt az italt is alaposan górcső alá vette, és beillesztette a mai kor ételkultúrájába. Ennek köszönhetően akár egy komplett menüsort is felépíthetünk közreműködésével az előételektől, színpompás salátáktól, levesektől kezdve a változatos főételeken át egészen a desszertekig...

 


A nagy borkönyv
14.910 Ft   11.900 Ft
-20%
1000 magyar pincészet / Dlusztus Imre, Bihari Zoltán, Ercsey Dániel, Viniczai Sándor
 
 
 

A kötet az első hazai boralmanach, amely a teljességre törekedve mutatja be a piacon palackozott borral jelenlévő magyar borászatokat. A közel 800 oldalas színes album így alapos keresztmetszetet nyújt ezen tradicionális mesterség mai képviselőiről. 

A 22 borvidéket körbejárva megismerhetjük az ismertebb és kevésbé ismert, a nagyüzemi és kis családi pincészeteket - mintegy 1000 magyar pincét. Vannak, akiknek közismert borait gyakran láthatjuk a boltok polcain, ugyanakkor sok olyan borászatról olvashatunk, akiknek borait inkább az ínyencek ismerik, vagy csak a borvidéken belül kóstolhajtuk meg őket. Az évről évre változó hazai borpiacról egy szélesre tárt pillanatképet nyújtunk, a 2019-es állapotokat rögzítve, amely reményeink szerint sok olvasónak kedvet ad felfedezni a szőlőhegyek gazdag világát. 

 

 


A Perczel család alkalmazottjának, Makai Erzsébetnek receptgyűjteménye Koller Mártonné átdolgozásában
2.000 Ft
Binder Borbála – Lohn Annamária – Dr. Szőts Zoltán (szerk.) / Völgységi Füzetek

A receptfüzet írója 1936-1948-ig a Perczel család alkalmazottja volt. Ebben a receptgyűjteményben, mint manapság bármelyik háziasszony receptfüzetében fellelhetők azok a nevek, akiktől a füzet írója a receptet kapta...


Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv
2.950 Ft
Hasznos útmutató a középosztály számára a háztartás minden ágában / Golubeff Lóránt (szerk.)

Az Erdélyi konyha - Kolozsvári szakácskönyv igazi gasztrotörténeti érdekesség, egyben ma is jól használható szakácskönyv. Az eredetileg a századforduló után megjelent kötet egy változatos, gazdag konyhakultúrájú világba vezeti a gasztronómia iránt érdeklődőket és a főzni szerető közönséget. Sok elfeledett étel mellett a könyvben megtaláljuk többek között a kürtős kalács receptjét, melyet először Erdélyben jegyeztek le, külön fejezetet kap a puliszkafőzés, a töltött káposzta szerepét pedig jól mutatja, hogy ennek a leghosszabb, legalaposabb a receptleírása.


Erdélyi lakoma újratöltve
4.999 Ft
Kövi Pál
 
Kövi Pál, híres New York-i vendéglős a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A szakácskönyvet azután megtöltötte irodalmi-gasztronómiai esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A könyv először 1980-ban Bukarestben jelent meg magyarul (pár évvel később New York-ban angolul.) Mi most "újratöltöttük" Kövi alapművét: a receptek maradtak, az esszéket pedig újakra cseréltük.
 

Erdélyi mézeskalács
2.900 Ft
Lírai receptkönyv / Tar Károly

Feltételezhető, hogy a mézeskalácsosság egyidős a méz használatával. Az egyiptomi piramisokban nemcsak méz-, hanem mézestészta- maradékot is találtak. Amikor abba a lepénybe, melyet az ókorban kenyérnek neveztek, mézet is kevertek, az édes kaláccsá változott. A fűszeres mézeskalács nem hiányzott az ínyenc rómaiak asztaláról. Az i. e. 180–170 körül rendezett bacchanáliákon, amelyek valamiféle titkos szexpartik voltak, nem hiányzott a libuim, ahogyan a mézből és lisztből készített, izgatóan fűszerezett süteményeket nevezték volt...bővebben


Erdélyi népi szakácskönyv
1.500 Ft
Asztalos Enikő

Az erdélyi népi konyha része a magyar táplálkozási kultúrának. Legjellemzőbb vonása, hogy régebbi és újabb ételek párhuzamosan, együtt jelentkeznek benne a XX. század végén...bővebben


Erdélyi receptórium
2.700 Ft
verssel és prózával / Hantz Lám Irén

A háztartás fáradságos munka, de ugyanakkor állandó örömforrás is. A közös ebéd vagy vacsora a családot, közösséget összetartó erő. Azt szeretném, ha ebből a rendhagyó recepteskönyvből az olvasó észrevenné az írások szerzőinek és a receptek összeállítójának azt a szándékát, hogy az étkekre úgy tekintsenek, mint a szeretetnek különleges megnyilvánulási formájára...bővebben


Erdélyi-hegyalja, a borok hazája
3.500 Ft
Csávossy György / Borozgató Magyarok

Csávossy György az egész erdélyi borászatot áttekinti - a Partiumot is beleértve -, tájtörténeti, néptörténeti, és szellemtörténeti forrásmunkák, levéltári, okleveles kutatások alapján. Műve rendkívül gazdag tárháza az ismereteknek, markáns és pontos leírásai művelési kultúrának, hagyománynak, régi szőlőfajtáknak, a Leánykától, Királyleánykától, a Magyarádi mustostól, Járdoványtól, egészen az újakig...


Főzősuli
1.750 Ft
Kezdők szakácskönyve / György Ottilia (szerk.) / Erdélyi Konyha - ízes Tündérkert

Azzal a szándékkal indítjuk útjára legújabb kötetünket, hogy örömet szerezzünk mindazoknak, akik szeretnének minél jobban megtanulni főzni. Akik imádnak a konyhában sürögni-forogni, de hogy ne váljanak ezen tevékenykedés rabjaivá, ezért hasznos ötletekkel, tanácsokkal latjukéi főleg a „pályakezdőket"...


Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és szakácskönyve
4.600 Ft
Deé Nagy Anikó, László Lóránt

 

Az olvasóhoz szólunk a kötet kézbevétele alkalmával. Miből áll ez a kis kötet?
Egy 18. századi erdélyi főrangú asszony recepteskönyvével ismerkedhet meg az olvasó.
Rögtön adódik a kérdés: ki volt a kézírásos szakácskönyv tulajdonosa? A kötetben található tanulmány ad feleletet erre a kérdésre, megismerteti az olvasót a könyvtár­alapító Teleki Sámuel feleségével, iktári Bethlen Zsuzsannával.
A másik tanulmány szerzője a kézirat létrejöttének körülményeiről szól, elemzi sa­játosságait, kijelöli helyét a magyar gasztronómiai irodalomban, és összeveti a marosvásárhelyi kéziratot a Tótfalusi Miklós által először 1695-ben Kolozsváron kiadott nyomtatott változattal. Az olvasó a lábjegyzetekben megtalálja az összehasonlítás eredményeként észlelt eltéréseket. Ez az egyébként igen sok munkát igénylő összeve­tés talán a magyar szakácskönyv-irodalom művelőinek szolgál hasznos információk­kal.

 

   


Jó boroknak szép hazája, Erdély
7.560 Ft
Hagyományok, hungarikumok az erdélyi borkultúrában / Csávossy György

Csávossy György a mezőgazdasági tudományok doktora, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a híres csombordi szőlészeti líceum volt oktatója, majd a kolozsvári tudományegyetemen működő Kertészeti Kar Borászati Tanszékének első vezetője. Több szőlészeti és borászati szakkönyv szerzője, szőlőnemesítő, államilag minősített borfajták és fajtajelöltek előállítója. Számos hivatalosan bejegyzett bortípus és nemzetközi, valamint nemzeti borversenyen díjazott bor készítője, romániai és magyarországi borászati egyesület tagja.


Kalotaszeg népi táplálkozása és szokásai
2.700 Ft
Dr. Pethő Mária Anna

Kalotaszeg elsősorban népművészetéről, gyönyörű hímzéseiről és fafaragásairól ismert, e könyv segítségével szeretnénk rámutatni arra, milyen felbecsülhetetlen értékek rejtőznek ezen vidék hagyományos táplálkozásában is. Rónay Egon, az angol konyha megújítója, a 'világ nagy konyhái' közé sorolja az erdélyit, a kínaival és a franciával együtt. Erdély területének konyhája több ponton is eltér az anyaországitól. Ennek egyik magyarázata az ételek elterjedésének nyugatról kelet felé haladó iránya. A korábban az egész országra jellemző ízlés visszaszorult és archaizálódott Erdélyben, ahol különleges politikai, társadalmi fejlődés ment végbe és a kulturális keveredés is közrejátszott a sajátos, gazdag étkezési szokások kialakulásában. Az erdélyi magyar népi táplálkozás természetesen önmagában sem egységes. Határozott különbségek mutatkozhatnak a kelet- és nyugat-erdélyi kulturális elemek között, melyeket szintén igyekszünk feltárni. A kiadvány nagyszámú recept közlésével kívánja segíteni a tájegységre jellemző ételek elkészítését.


Kolozsvári szakácskönyv
2.300 Ft
Hasznos útmutató a középosztály számára a háztartás minden ágában / Kriterion Konyha

Természetesen a kötet, minthogy az eredeti kiadvánnyal való minél nagyobb hasonlóságra törekedett, nem zárkózik fel azon szakácskönyvek sorába, amelyek az étkek képeivel gazdagon illusztráltak. Viszont a receptek és a praktikus tanácsok java része amellett, hogy manapság is alkalmazható, a nyelvhasználatnak köszönhetően egy kis kulturális-gasztronómiai időutazásra is elröpít. A kötetben található illusztrációk pedig hozzásegítik a könyv forgatóit a békebeli idők hangulatának felidézéséhez.



Részletes keresés