Betöltés...

Gasztronómia

Szakácskönyvek, borászat.


100 Erdővidéki recept, több mint 100 erdővidéki háziasszony
5.990 Ft
Balázs Melinda, Gecse Ágnes

Erdővidék a természeti kincsek, a gazdag épített örökség földje, a magyar kultúra és történelem jeles személyiségeinek szülőföldje, a mélyen gyökerező székely-magyar hagyományos, és annak a székely-magyar közösségnek a földje, melynek tagjai mindezt a gazdag örökséget létrehozták, formálták, gyarapították és napjainkig megőrizték, továbbadják a következő nemzedékeknek.


100% disznó
3.900 Ft
A legjobb disznóvágós és disznós receptek / Pálinkás Norbert - Szabó Gábor

Szürkére mázolt ajtó volt, súlyos vaskilinccsel, ami mögé bújtam. Tisztán emlékszem a félelemmel vegyes gyermeki kíváncsiságra. Két tenyerem a fülemhez lapítottam, hátha úgy nem hallom a visítást, közben az arcommal félretoltam a kamra foszló függönyét, hogy meglessem, ami odakinn történik öregapám hátsó udvarán. Épp akkor halt meg egy disznó. Három-négy éves lehettem...bővebben


A halfőzés fortélyai a Balaton mentén
4.800 Ft
Szabó Zoltán

A kiadvány a Balaton mente 40 településének jellegzetes halfőzési hagyományait, ma is alkalmazott fortélyait öleli fel több mint 400, személyesen gyűjtött recept formájában. Az ételleírás minden esetben egy-egy Balaton menti település bemutatásának kiegészítése, illusztrációja. A honismereti keret emeli ki a munkát a szabvány szakácskönyvek sorából: az egyes helységekről pontos, igényes, ugyanakkor tömör és olvasmányos helytörténeti áttekintést kap az olvasó. Mindezt térképvázlattal, a település címerével, rajzokkal esztétikusan kiegészítve, élvezetes stílusban, igényes kivitelben...


A jó magyar pálinka
7.500 Ft
Dlusztus Imre - Soós Kálmán / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

,,Tiszta, nemes gyümölcsíz,

Egy pohárban tűz és víz,...."

Magyarország egyik csodájáról, az ezerarcú pálinkáról dalolja e sorokat Kontor Tamás, miközben tulipános pohara falán egy egész nép kincse gurul végig...


A jó magyar sör
7.770 Ft
Dlusztus Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

Egy hazai sörbarát számára jó kézbe venni ezt a hiányt pótló, szép könyvet. Ha kedvükre belelapozgatnak és elolvassák, igazi szellemi kinccsel lesznek gazdagabbak. Biztosan még nyitottabbak lesznek a minőségi magyar sörök iránt. A magyar sörkultúra színes hagyományai az igényes szórakozást szolgálják.

Ajánljuk még: A magyar húsmívesség


A magyar húsmívesség
7.770 Ft
Dlusztus Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

"Hosszú évszázadokig bárminemű hús kimérése, kis tételben való árusítása csakis a mészárszékben történhetett. Így a vaddal és hallal való kereskedés is a mészáros céh üzlete volt. Noha a hetipiacokon már a 16. század eleje óta bárki árulhatott húst, az állatot egészben vagy félbe vágva, vagyis csak nagyobb tételként adhatta el. A bontás, a kimérés, a porciózás maradt a mészárosoknál. A hentesek a 19. században emelkedtek a mészárosokkal azonos rangra, mivel önálló céhet csak ekkortól alapíthattak...

Ajánljuk még: A jó magyar sör


A nagy borkönyv
14.910 Ft   11.900 Ft
-20%
1000 magyar pincészet / Dlusztus Imre, Bihari Zoltán, Ercsey Dániel, Viniczai Sándor
 
 
 

A kötet az első hazai boralmanach, amely a teljességre törekedve mutatja be a piacon palackozott borral jelenlévő magyar borászatokat. A közel 800 oldalas színes album így alapos keresztmetszetet nyújt ezen tradicionális mesterség mai képviselőiről. 

A 22 borvidéket körbejárva megismerhetjük az ismertebb és kevésbé ismert, a nagyüzemi és kis családi pincészeteket - mintegy 1000 magyar pincét. Vannak, akiknek közismert borait gyakran láthatjuk a boltok polcain, ugyanakkor sok olyan borászatról olvashatunk, akiknek borait inkább az ínyencek ismerik, vagy csak a borvidéken belül kóstolhajtuk meg őket. Az évről évre változó hazai borpiacról egy szélesre tárt pillanatképet nyújtunk, a 2019-es állapotokat rögzítve, amely reményeink szerint sok olvasónak kedvet ad felfedezni a szőlőhegyek gazdag világát. 

 

 


Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv
2.950 Ft
Hasznos útmutató a középosztály számára a háztartás minden ágában / Golubeff Lóránt (szerk.)

Az Erdélyi konyha - Kolozsvári szakácskönyv igazi gasztrotörténeti érdekesség, egyben ma is jól használható szakácskönyv. Az eredetileg a századforduló után megjelent kötet egy változatos, gazdag konyhakultúrájú világba vezeti a gasztronómia iránt érdeklődőket és a főzni szerető közönséget. Sok elfeledett étel mellett a könyvben megtaláljuk többek között a kürtős kalács receptjét, melyet először Erdélyben jegyeztek le, külön fejezetet kap a puliszkafőzés, a töltött káposzta szerepét pedig jól mutatja, hogy ennek a leghosszabb, legalaposabb a receptleírása.


Erdélyi mézeskalács
2.900 Ft
Lírai receptkönyv / Tar Károly

Feltételezhető, hogy a mézeskalácsosság egyidős a méz használatával. Az egyiptomi piramisokban nemcsak méz-, hanem mézestészta- maradékot is találtak. Amikor abba a lepénybe, melyet az ókorban kenyérnek neveztek, mézet is kevertek, az édes kaláccsá változott. A fűszeres mézeskalács nem hiányzott az ínyenc rómaiak asztaláról. Az i. e. 180–170 körül rendezett bacchanáliákon, amelyek valamiféle titkos szexpartik voltak, nem hiányzott a libuim, ahogyan a mézből és lisztből készített, izgatóan fűszerezett süteményeket nevezték volt...bővebben


Erdélyi receptórium
2.700 Ft
verssel és prózával / Hantz Lám Irén

A háztartás fáradságos munka, de ugyanakkor állandó örömforrás is. A közös ebéd vagy vacsora a családot, közösséget összetartó erő. Azt szeretném, ha ebből a rendhagyó recepteskönyvből az olvasó észrevenné az írások szerzőinek és a receptek összeállítójának azt a szándékát, hogy az étkekre úgy tekintsenek, mint a szeretetnek különleges megnyilvánulási formájára...bővebben


Erdélyi-hegyalja, a borok hazája
3.500 Ft
Csávossy György / Borozgató Magyarok

Csávossy György az egész erdélyi borászatot áttekinti - a Partiumot is beleértve -, tájtörténeti, néptörténeti, és szellemtörténeti forrásmunkák, levéltári, okleveles kutatások alapján. Műve rendkívül gazdag tárháza az ismereteknek, markáns és pontos leírásai művelési kultúrának, hagyománynak, régi szőlőfajtáknak, a Leánykától, Királyleánykától, a Magyarádi mustostól, Járdoványtól, egészen az újakig...


Kalotaszeg népi táplálkozása és szokásai
2.700 Ft
Dr. Pethő Mária Anna

Kalotaszeg elsősorban népművészetéről, gyönyörű hímzéseiről és fafaragásairól ismert, e könyv segítségével szeretnénk rámutatni arra, milyen felbecsülhetetlen értékek rejtőznek ezen vidék hagyományos táplálkozásában is. Rónay Egon, az angol konyha megújítója, a 'világ nagy konyhái' közé sorolja az erdélyit, a kínaival és a franciával együtt. Erdély területének konyhája több ponton is eltér az anyaországitól. Ennek egyik magyarázata az ételek elterjedésének nyugatról kelet felé haladó iránya. A korábban az egész országra jellemző ízlés visszaszorult és archaizálódott Erdélyben, ahol különleges politikai, társadalmi fejlődés ment végbe és a kulturális keveredés is közrejátszott a sajátos, gazdag étkezési szokások kialakulásában. Az erdélyi magyar népi táplálkozás természetesen önmagában sem egységes. Határozott különbségek mutatkozhatnak a kelet- és nyugat-erdélyi kulturális elemek között, melyeket szintén igyekszünk feltárni. A kiadvány nagyszámú recept közlésével kívánja segíteni a tájegységre jellemző ételek elkészítését.


Legjobb házi sütemények
1.750 Ft
Vendégváró finomságok legjava / György Ottilia (szerk.) / Erdélyi Konyha - ízes Tündérkert

Az Erdélyi Konyha szakácskönyveinek újabb kötete évtizedek bevált receptjeit foglalja össze. Olyan hagyományos házi sütemények ezek, melyeket szüleinktől, nagyszüleinktől örököltünk, sikeres, jól bevált receptek. A családi ünnepek, meghitt együttlétek, baráti rendezvények nélkülözhetetlen "kellékei''. Bátran ajánljuk mindenki figyelmébe, aki az ilyen alkalmakat emlékezetessé szeretné tenni vendégei számára. 


Magyarország cukrászati értékei
5.900 Ft
Újdonság
Bihari Zoltán, Vojtek Éva

Megjelenés: 2023. október 25.

A cukrászoknak van egy mondása. A cukrász az, aki emlékezetessé teszi a családi együtt töltött ünnepeket, legyen az születésnap, ballagás, esküvő, évfordulók, jeles egyházi ünnepek. Készítményeikkel megédesítik a borongós napokat, és boldoggá teszik az embereket. Na de kik ezek a cukrászok a jelenkorban, és melyek ezek a készítmények?


Meglelé borát - A Balaton Borrégió borútikönyve
2.440 Ft
Balatonfüred - Csopaki borvidék - Badacsonyi borvidék - Balaton-felvidéki borvidék - Balatonboglári borvidék - Nagy-Somlói borvidék - Zalai borvidék / Dlusztus Imre

A mai Balaton gyönyörű, egységes műegész: a Teremtő legszebb gondolatainak egyike. Itt körben a nagy tó mentén mindenütt termesztettek szőlőt. Somogy vármegye címerében egy szőlőfürtöt tartó kéz emlékeztet arra, hogy itt hajdanán minden háznál hallani lehetett a szomszéd szőlőskertjének susogását. A Balaton partjának vulkanikus alapokon variálódó, sokszínű talajösszetétele, valamint a nagy vízfelület hőkiegyenlítő hatása tökéletes feltételeket teremt a bor készítésére...


Meglelé borát - A Duna Borrégió borútikönyve
1.850 Ft
Dlusztus Imre

A Duna Borrégió készen áll a következtetések levonására és készen áll arra is, hogy megmutassa teljesítményeit.  A régió egyediségét könnyen föl lehet ismerni, ha a borokhoz nyitottan közelít a kóstolója. A cserszegi fűszeres itt a Kunságban talált otthonra...


Meglelé borát - A Pannon Borrégió borútikönyve
2.440 Ft
Villányi borvidék - Szekszárdi borvidék - Pécsi borvidék - Tolnai borvidék / Dlusztus Imre

Svájci, német, dél-tiroli, olasz telepedik közénk, mint ezerszáz éven keresztül mindig. Van szín magyar borász, aki sváb bálba jár és stifoldert készít; van sok sváb borász, aki élenjáró magyar és ünnepkor bocskait visel; van itt német nyelvű horvát és szláv nevű sváb is. Gyönyörű keveredés. Mecseknádasdon szekszárdi, Kisjakabfalván villányi borok készülnek – mindkét település Pécsi borvidékhez tartozik...


Meglelé borát - Az Eger Borrégió borútikönyv
1.850 Ft
Mátraaljai borvidék - Bükkaljai borvidék - Egri borvidék / Dlusztus Imre

Dlusztus Imre borszakíró tollából: "Meglelé borát" című borútikönyv, az Eger-borrégióról, amely a borrégiók útikönyv sorozat második kiadványa. A második kötet 25 Eger-vidéki borászatot mutat be oly módon, hogy a borász(at)ról rajzolt portrét kiegészítik a leghasznosabb információk: 


Meglelé borát – Sopron és az Észak-Dunántúl Borrégió borútikönyve
1.850 Ft
Soproni borvidék – Etyek-Budai borvidék – Móri borvidék – Neszmélyi borvidék – Pannonhalmi borvidék / Dlusztus Imre

Ez, a sorban negyedik könyv a Budától Sopronig húzódó északi térséget mutatja be öt borvidéken (Etyek-Budai, Neszmélyi, Móri, Pannonhalmi és Soproni) keresztül. Nem véletlenül kezdtem mondandómat a sokszínűséggel, mert bár az északi klíma erősen meghatározó, a fajtaösszetétel hihetetlenül gazdag ebben a borrégióban... 


Mindennapi kenyerünk
7.770 Ft
Történetek a magyar kenyérről és a szakma mestereiről / Munkácsi Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

Kiadónk Nemzeti Értékek sorozatában Mindennapi kenyerünk címmel a pékárukról készít albumot. Kötetünkből megismerheti a magyar kenyér történetét, bemutatunk néhányat a legjobb, legismertebb, legkreatívabb pékmesterek, pékségek és pékáru-láncok közül. Sok szép illusztrációval, művészi fotóval teljes képet adunk az alapanyagokról, a gyártási technológiákról, a termékekről és azokról az emberekről, akik ezt a csodát művelik...



Részletes keresés