Betöltés...

Helyismereti almanach 2006

Szloboda János - Pejin Attila - Molnár Tibor - Vida János - Valkay Zoltán - Baranyi István - Németh Ferenc

Helyismereti almanach 2006

A DUDÁS GYULA MÚZEUM- ÉS LEVÉLTÁRBARÁTOK KÖRÉNEK ÉVKÖNYVE 2006


Ár: 990 Ft

Raktáron

Dudás Gyula Múzeum- és Levélbarátok Köre, Zenta
120×180 mm, fűzött, 168 oldal
Kiadás éve: 2006
ISBN: 14526999

A Helyismereti almanach egy regionális műhely munkája (Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa), mely a kötetben adja ki helytörténteti vonatkozású tanulmányait. Állandó rovatai a Krónika, mely egy-egy történeti eseményt jár körül, az Arcképcsarnok, mely egy elfeledett híresség életútját tárja fel, a Köztér, mely valamely művészettörténeti emlék történetét mondja el, és a Források, mely valamely érdekes kézirat titkait fedi fel.

ELŐSZÓ

Hálás dolog előszót írni egy olyan kötet elé, amely - reményeink szerint - egy induló sorozat első kötete. Ugyanakkor hálátlan is, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő: fenn tudjuk-e majd tartani a rendszeres évi megjelenést akár az anyagi lehetőségek, akár pedig a potenciális szerzők hozzáállásának függvényében. Mert mindenekelőtt e két tényező az, ami sokunk régi álmának beteljesülését lehetővé teszi, illetve döntően befolyásolja. Mert régi elképzelésről van szó: ki tudja már, kinek (kiknek) a fejében és mikor pattant ki (valójában ez egy időről időre felmerülő ötlet), de ez talán most nem is fontos, hanem inkább egy olyan igény folytonos meglétét tapasztaljuk, amelyet - úgy véljük - végső ideje kielégíteni. Az 1960-as években egy olyan helytörténet-kutató műhelymunka bontakozott ki Zentán, amire máig joggal vagyunk büszkék. Aztán különféle okok miatt ez a műhely mind fizikailag (egyes kutatók-szerzők elhalálozása miatt), mind pedig szellemileg fokozatosan „kiürült". Igaz, hogy egyrészt az inercia, másrészt pedig a szerzők, illetve az olvasók helytörténet iránti érdeklődése nem csökkent, sőt fokozódott. Igaz, hogy a Monográfia füzetek azóta is folyamatosan megjelennek; mi több, külsőre és talán tartalmilag is „szakszerűbbek". És az is igaz, hogy megjelent Zenta monográfiájának első kötete, és készülőben van a második is, de... Tény, hogy a helytörténet-kutatás Zentán teljesen individualizálódott, a kutatók közötti kapcsolat elég laza, s leginkább akkor tudunk meg valamit egymás munkájáról, ha az már nyomdakész állapotba kerül.

Egyáltalán nem valami „kutatószövetkezetről" álmodunk, ahol a munka bármilyen fokú kontroll alatt áll (a Dudás-kör első évei talán ilyen légkört idéznek). Nem akarjuk visszasírni a „régi szép idők"-et sem.

Pejin Attila – Molnár Tibor: A szerkesztők előszava.

Szloboda János: A Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének rövid története.

Pejin Attila: Monográfia, Monográfiafüzetek, Zentai füzetek és egyebek. A zentai helyismereti kutatások pillanatnyi állásáról.  

Pejin Attila: A mezővárostól a szabad királyi városig.

Molnár Tibor: Zenta emberveszteségei a XX. század világháború(k)ban.

Vida János: A vízen járók patrónusa. Egy zentai szoborról.

Valkay Zoltán: Reiss Zoltán kanizsai opusa.

Baranyi István: A moholi és adai felekezeti anyakönyvekről.

Németh Ferenc: Zenta a XIX. század végén és a XX. század elején. Egy ismeretlen Dudás-notesz tükrében.

Recskó Szabolcs: A magyar királyi V. Honvéd Gépkocsizó Vonatosztály egyik katonájáról.

Szloboda János: Kiadói tevékenységünk 2005-ben. 



Részletes keresés