Betöltés...

Vaszary Kolos 1855-1905

Keményfy K. Dániel

[Lépjen velünk kapcsolatba az árért]

Raktáron

Históriaantik Könyvkiadó, Budapest
150 x 210 mm, kötött, 186 oldal
Kiadás éve: 2012

Hasonmás kiadás - Esztergom,Buzárovits Gusztáv kny., 1905.

Vaszary Kolos esztergomi érsekként számos történeti munka szerzője volt, mellette pedig tanárként is működött, s sokat tett Esztergom fejlődéséért. A jelen kötetben az ő élettörténetét olvashatjuk. 

„Az ország szeme mindig a primásokon pihent. Az ő bölcsességük adott irányt, az ő küzdésük öntött erőt és együttérzésük bátorított a kitartásra. Ezen hívatása a primásnak vezet bennünket kegyelettel Vaszary Kolos hercegprimás aranyünnepéhez és teszi országos eseménnyé az ő 50 éves papi jubileumát. A primás az egész nemzeté, azért ünnepe olyan határkő, melynél mindnyájan megpihenhetünk. A ki méltóságában a magyar egyház sziklája, akin, mint szíven a vér, átpatakzik a nemzet keresztény életére, az megérdemli, hogy folytonos emlékezet tárgya legyen. Ezért a primási jubileum a hála és lelkesedés ünnepe, mely enyhít és fölemel, melyen a közélet minden lármája elnémul s átengedi terét a szíves hódolat fiúi megnyilatkozásának.

Vaszary Kolos a bencések ősi monostorában vonult meg szerényen és az idők teljében mint hazájának első méltósága tűnik fel. Méltósága magaslatára nem látjuk készülni, oda ambicionálva fejlődni. Mindössze két jele volt, mely egyénisége gondviselésszerű jellegét kidomborította. Az egyik, hogy elmélyedt a tudományba, mint Mabillon, - a másik értelmének és kedélyének nyugodt harmóniája, mely erősségévé válik a megpróbáltatások közepette. Történetünkben, különösen az újabb korban, nem elszigetelt eset, hogy egyszerre kiemelkedik egy-egy szerény alak és gyúpontjává lesz a közbizalomnak. Feltünnek zajtalanul s vezérlők majdnem akaratlanul. Ilyen volt Széchenyi Pál érsek, ilyen Vaszary Kolos hercegprimás.” (részlet)Részletes keresés