Betöltés...

Vallásosság és nemzettudat

Gereben Ferenc - Tomka Miklós

Vizsgálódások Erdélyben


Ár: 850 Ft

Raktáron

Teleki László Alapítvány, Budapest
Corvinus Kiadó, Budapest
140 x 200 mm, fűzött, 107 oldal
Kiadás éve: 2001
Sorozat: Kerkai-könyvek
ISBN: 963-9062-37-5

A két különálló tanulmányt tartalmazó könyvecske korunk talán legfontosabb kérdésére keresi a választ: van-e, lehet-e keresnivalója a modern világban a hagyományos értékeknek; alkalmasak-e ezek arra, hogy a modernizáció mindannyiunk által ismert káros hatásait kiküszöbölve, de legalábbis enyhítve a fejlődés kétségbevonhatatlanul pozitív folyamatait erősítsék.

Tomka Miklós és Gereben Ferenc közös kutatás keretében vállalkozott arra, hogy a vajdasági magyar identitás és vallásosság összefüggéseit tárja föl saját tudományos módszerével. Valójában nem együttes kutatásról van szó, hanem azonos problémakörről, amit a társadalomtudósok külön-külön járnak körbe, lehetőleg ismerve és reflektálva a másik meglátásaira, eredményeire is. Tomka és Gereben nem először végez ilyen jellegű munkát. Gereben Ferenc 1999-ben megjelent könyvében (Identitás, kultúra, kisebbség Bp. Osiris –AKM) összegzi többek között a vallás és nemzettudat kapcsolódási pontjait, majd egy évre rá jelent meg, immáron Tomka Miklóssal közösen írt kötete (Vallás és nemzettudat. Vizsgálódások Erdélyben Bp. Kerkai Könyvek), amelyben az említett problémakört egy adott régióban vizsgálja a szerzőpáros.

 A Tomka-Gereben szerzőpáros közös kötete, a Vallásosság és nemzettudat – Vizsgálódások Erdélyben c. könyv közelebb is áll a vajdasági kutatáshoz, egy határon túli régiót vizsgál, a vallás és nemzettudat összefüggésében.Részletes keresés