Betöltés...

Útikönyvek, útleírások, útirajzok

Klasszikus útikönyvek, történelmi városkalauzok, személyes útinaplók, szubjektív útleírások, útirajzok.


Utazások Székelyföldön - Új kiadás!
6.900 Ft
Vofkori László

Az Utazások Székelyföldön című útikalauz most még inkább összegez, kiemel, csak a legfontosabbakra, főleg a látványra és a turisztikai vonzerőkre figyel, egyben válogat és az igazi értékeket mutatja be. Szerkezeti megoldásként az útvonalak menti haladást választotta a szerző, és összesen 25 székelyföldi útirány turisztikai leírását nyújtja...


Görgényi-havasok északi és középső része
2.400 Ft
Turisztikai kalauz / Böjthe-Beyer Barna - Horváth Alpár / Erdély hegyei

A Görgényi-havasok bemutatásával indult több mint egy évtizede a Pallas-Akadémia Könyvkiadó népszerű Erdély hegyei sorozata. Azóta immár meghaladta a harmincat a sorozat köteteinek száma, számos könyvnek a javított kiadása is megjelent. A sorozat 31. kötete teljesen új munka, a szerzőpáros szakszerűen, nagyszerű terepismeretről adva tanúbizonyságot mutatja be a természetbarát olvasónak a hegycsoport északi és középső felét.


Radnai-havasok
2.300 Ft
Turisztikai kalauz / Győrffy Lajos - Jancsik Péter / Erdély hegyei

A szerzőpáros a Radnai-havasok földrajzi, természeti adottságainak bemutatása után az erre kirándulóknak részletes térképekkel kiegészített túraútvonalakat, szálláslehetőségeket ajánl. A kötet végén magyar-román helynévszótár van. Tartozéka a könyvnek egy kivehető színes térkép is.


Bucsecs hegység
1.800 Ft
Turisztikai kalauz / Palczer János - Pásztohy Zoltán / Erdély hegyei

A Bucsecs hegység kétségtelenül a legnépszerűbb, legismertebb és legközkedveltebb a hazai turistatáborban. És tegyük hozzá, mindjárt az elején: nem véletlenül! A Bucsecs mítosza hasonlít a Székelyföld szent hegyének, a Hargitának a hódolatához; előkelő helyezése változatos és sokoldalú természeti szépségeinek köszönheti rangos minősítését. Itt kicsiben, vagy talán inkább töményen, mindent megtalálhatunk és megcsodálhatunk, amit a természet nyújthat számunkra, kezdve a völgyeket uraló óriás sziklabércek páratlanul tekintélyes alakzataitól, az erdőrendegek és virágillatú havasi tisztások sokaságáig, a vad sziklatoronyokba mélyre vájt gleccservölgyektől és szélmarta különös alakzatok bizarr formájáig.


Baróti-hegység, Bodoki-havasok
2.400 Ft
Turisztikai kalauz / Kisgyörgy Zoltán – Dukrét Lajos / Erdély hegyei

Az Erdély hegyei sorozat kötetei leírják az adott hegység természeti és földrajzi környezetét, a látnivalókat, szálláslehetőségeket, a különböző nehézségű túraútvonalakat és jelzéseket. A kiadványt kitűnő, részletes, nagy felbontású térkép egészíti ki...


Erdővidéki túrautak
3.500 Ft
Lőrincz Sándor / Tortoma útikönyvek
  • 250 oldal
  • 30 túraút, 31 térkép, közel 200 színes fénykép

Benedek Eleknek tulajdonítják azt a mondást, hogy: Isten minket ide, a tenyerére vett. És ez a tenyér Erdővidék. Valóban mi erdővidékiek is így érezhetjük, érezzük, hogy csodálatos helyen lakunk, páratlan örökség birtokában vagyunk, és ha mi megtartjuk ezt a földet, akkor ez a föld is megtart minket.

Erdővidék három jelentős kinccsel rendelkezik: gazdag épített öröksége van, páratlan természeti környezetben fekszik, és a magyar történelem és kultúra számos nagy személyisége származik innen. Mindhárom olyan értékünk, mely a múltban gyökerezve erőt ad a jelenben és reményt a jövőbe. (Demeter László)


Besztercei havasok
2.400 Ft
Turisztikai kalauz / Xantus László - Xantus Juliánna / Erdély hegyei

A Besztercei-havasok a Keleti-Kárpátokban, Hargita, Neamţ és Suceava megyék területén, a moldvai Beszterce és a Kis-Beszterce szögében terül el. Impozáns hegység, azonban kevésbé ismert, mert mind ez idáig turisztikai jellegű leírás nem létezett a régióról. Jelzett turistaösvény elég sok van a hegység területén, de a jelzések helyenként hiányosak. A ma már nem létező jelzésekre a túraútvonalakat tárgyaló fejezetben a szerzők külön felhívják a turisták figyelmét az eltévedés elkerülése érdekében. A leírásban számos, jól követhető útvonalat ismertetnek, elsősorban azokat, amelyek mentén valamikor (20-30 éve) még volt jelzés. A könyvet térképmelléklet egészíti ki.


Kőtől kőig
1.995 Ft
Szeben megye műemlékei és jeles helyei / Szabó M. Attila

Szeben megye a Déli-Kárpátok északi lábainál terül el páratlan természeti az Alvinc–Nagyszeben–Vöröstoronyi-szoros–Râmnicu Vâlcea között sínpár környezetben. Brassó megyével keleten, Maros megyével keleten és északon, nyugaton Fehér megyével határos, déli határát a Déli-Kárpátok (Vâlcea megye) alkotják. A megye mai szerkezete 1968-ban jött létre Nagyszeben megyeszékhellyel, városai: Medgyes, Szentágota, Felek, Nagydisznód, Kiskapus, Erzsébetváros, Vízakna, Nagytalmács. A gazdag múlttal rendelkező vidék nagy ipari, mezőgazdasági és kulturális erővel bír. A Déli-Kárpátok hegyvonulata különös vonzerővel bír a turisták számára, a térség gyógyvizekben bővelkedik (Bázna, Vízakna)...bővebben


Alvinc - Martinuzzi-Bethlen kastély
900 Ft
Zabán Márta / Erdélyi műemlékek

A Transylvania Trust Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó közös kiadásában megjelenő Erdélyi műemlékek sorozat az épített örökség tájainkon még fellelhető legértékesebb emlékeit kívánja megismertetni a szélesebb körű olvasóközönséggel. A lassan negyvenedik számához közeledő füzetsorozat egyben történelmi-földrajzi turistakalauzként is szolgál az országjáróknak, hazai és külföldi turistáknak, ráébreszti a fiatalokat értékeinkre, arra, hogy mindnyájunk kötelessége ezeket megőrizni, védeni, és akár áldozatok árán is felújítani, rekonstruálni.


Déva - Magna Curia
900 Ft
H. Szabó Gyula / Erdélyi műemlékek

A Transylvania Trust Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó közös kiadásában megjelenő Erdélyi műemlékek sorozat az épített örökség tájainkon még fellelhető legértékesebb emlékeit kívánja megismertetni a szélesebb körű olvasóközönséggel. A lassan negyvenedik számához közeledő füzetsorozat egyben történelmi-földrajzi turistakalauzként is szolgál az országjáróknak, hazai és külföldi turistáknak, ráébreszti a fiatalokat értékeinkre, arra, hogy mindnyájunk kötelessége ezeket megőrizni, védeni, és akár áldozatok árán is felújítani, rekonstruálni.


Kassa
4.990 Ft
Történelmi városkalauz / Balassa Zoltán / Tortoma útikönyvek

Balassa Zoltán Kassa című útikönyve a leghitelesebb városkalauz 1941 óta.

Kassa a maga 240 000 lakosával Szlovákia második legnagyobb városa, kerületi és járási székhely, egyetemi város, római katolikus érseki, görögkatolikus egyházmegyei (exarchátus) és a nagymihálykassai eparchia székhelye, fontos közlekedési csomópont és kulturális, valamint jelentős ipari központ. Legfontosabb ipari létesítménye a US Steel. A város 22 önkormányzati egységre oszlik, amelyek élén polgármester és helyi önkormányzati testület áll. Kassát főpolgármester irányítja összvárosi önkormányzattal. A város magyar neve a legrégebbi (Cassa, 1230). Majd latinul tűnik föl a forrásokban (1388: Cassouia) és németül (Kaschau; 1324: Casschaw), később szláv neve is előbukkan (1441: Kossicze). Lengyelül Koszyce, horvátul Kašava, oroszul Kosicy (Кошицы).


Csomád-hegycsoport. Tusnádfürdő és környéke
2.400 Ft
Zsigmond Enikő / Erdély hegyei

A Csomád-hegycsoport, valamint Tusnádfürdő és környékének földrajzi, természeti adottságainak bemutatása után az erre kirándulóknak részletes térképekkel kiegészített túraútvonalakat, szálláslehetőségeket ajánl a szerző. A kötet végén magyar-román helynévszótár van. Tartozéka a könyvnek egy kivehető színes térkép is.


Kolozsvár környékének kirándulóhelyei
2.800 Ft
Ajtay Ferenc

A természetjárás, mint ismeretes a legszebb és legnemesebb sport, hisz szabad levegőn zajlik, nem sportpályákon vagy zárt csarnokokban. A turistának nincs ellenfele, akit le kellene győzni, minden turista legyen a természet barátja, ugyanakkor tudnia kell, hogy a természetjárás több ismeretet, lelki tartalmat és élményt biztosít a résztvevőknek, mint az összes más sport együttvéve (Tulogdy János). Kolozsvár környékének kirándulóhelyei már a múlt században kedveltek és ismertek voltak.


Ludwig Rohbock - XIX. századi úti grafikák
5.900 Ft
Erdély, ahogyan Ludwig Rohbock látta / Bonta, Claudia M.

Acélmetszetek a hajdani Erdélyről. Ludwig Rohbock a 19. század egyik leghíresebb német művésze 1856 - 1863 között járta be Magyarországot; több tucat metszeten és akvarellen örökítette meg a nevezetes tájrészleteket, építményeket.


Kassa
2.480 Ft
Hoffmann Éva – Marton Jenő / Utazzunk együtt!

Kassa városáról magyarul közel harminc éve nem jelent meg átfogó útikönyv. A Felvidék legnagyobb városa sikeresen átvészelte a rendszerváltás és az önálló Szlovákia megalakulása okozta nehézségeket. Fejlődése főként azoknak szembetűnő, akik még a szocializmus idején jártak itt. Szinte teljesen más városba érkeznek, melynek finoman és ízlésesen felújított óvárosa könnyen rabul ejti az újonnan érkező látogatót is. Ez már régebben is sokszínű település napjainkra sikeresen és nyitottan vált igazi multikulturális várossá, ennek egyik elismeréseként Kassa lesz a 2013-as év egyik Európai Kulturális Fővárosa.


KB Kolozsvári beugró
1.800 Ft
Kántor Lajos és Rigán Lóránd (szerk.)

A városba beugró akkor tudja igazán, hogy Kolozsvárt van, amikor szembetalálkozik a büszke lován ülő királlyal. Mátyás azóta letagadhatatlan jelképe Erdély nem hivatalos, mégis mindenkitől elismert fővárosának, amióta Fadrusz János szoborcsoportja (1902-től) a Szent Mihály-templom gótikájával kerülhetett összhangba.


Medgyes – Egykori ferences templom
900 Ft
Kovács Zsolt / Erdélyi műemlékek

A Transylvania Trust Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó közös kiadásában megjelenő Erdélyi műemlékek sorozat az épített örökség tájainkon még fellelhető legértékesebb emlékeit kívánja megismertetni a szélesebb körű olvasóközönséggel. A lassan negyvenedik számához közeledő füzetsorozat egyben történelmi-földrajzi turistakalauzként is szolgál az országjáróknak, hazai és külföldi turistáknak, ráébreszti a fiatalokat értékeinkre, arra, hogy mindnyájunk kötelessége ezeket megőrizni, védeni, és akár áldozatok árán is felújítani, rekonstruálni.


Kastélynapló
4.500 Ft
Erdélyi kastélyok és udvarházak nyomában / Demeter Zsuzsa - Püsök Botond

Egy húszas éveiben járó fiatal pár, néha a kisgyerekük is, egy autó, egy kamera és egy fényképezőgép... némi kalandvágy és máris kezdődhet egy háromhetes kastélytúra. A cél: az erdélyi világi épített örökség legértékesebb műemlékeinek körbejárása és rövid bemutatása írott és vizuális nyelven is. A két „kalandor” filmes-fotós szakember, tehát nem képzett történész, mégis az utazás, az épületekkel, jelenlegi állapotukkal és lakóikkal való szembesülés során sikerült egy sajátos képet kialakítaniuk arról a helyzetről, amely meghatározza épített örökségünk sorsát és a mai társadalom viszonyulását a múlt értékeihez. (Orbán Zsolt)


Közép-ázsiai utazás
4.490 Ft
Vámbéry Ármin / Vámbéry életmű sorozat

Vámbéry Resid efendi-ként dervisruhában járta végig Perzsia, Afganisztán és Közép-Ázsia számos térségét (Tebriz-Teherán-Kungráde-Khiva-Buhara-Szamarkand- Karsi-Herat-Meshed-Teherán). Érdemes megemlíteni, hogy az álruhára nem azért volt szükség, mert Vámbéry „frengi”, azaz európai volt – hiszen számos európai utazó járt már őelőtte is azon a vidéken –, hanem azért, mert az európai hatalmak – elsősorban Oroszország és Anglia – folyamatosan beavatkoztak, hol fegyveresen, hol csak anyagi támogatással, kém- és lázítótevékenységgel a térség kisebb-nagyobb fegyveres konfliktusaiba...bővebben


Erdély természeti csodái
3.000 Ft
Ajtay Ferenc

Van Európának egy semmi más tájhoz nem hasonlítható része, ez a Keleti- és Déli-Kárpátok, valamint az Erdélyi-szigethegység ősi masszívumai által határolt „tündérkert” – Erdély. Ez a „bérces hazá”-nak is nevezett országrész táji önállóságát, jellegzetes arculatát mindenekelőtt földtani szerkezetének, domborzatának és zártságának köszönheti...bővebbenRészletes keresés