Betöltés...

Tömegsírból emléktemető

Mojzes Antal

Bajmok 1944-2014


Ár: 1.500 Ft

Raktáron

Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány, Budapest
165 x 230 mm, fűzött, 56 oldal
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-963-89808-4-7

Mojzes Antal helytörténész az ártatlan áldozatok bajmoki és vidékünk kutatója, egyik legjobb ismerője. Az 1944-ben elhunyt ártatlan áldozatokról több könyvet is írt és írást jelentetett meg. A legutóbbi írása, a Tömegsírból emléktemető  című könyve. Ebben szól a Tito partizánjai által végbevitt bajmoki razziáról. Továbbá ír a helyi Népfelszabadító Bizottság munkájáról, a helyi Népőrség tevékenységéről, az ártatlan polgárok szörnyű begyűjtéséről és kihallgatásáról, a tortúra estjéről és az özvegyek, árvák életéről. Mojzes maga is átélte a tragédiát, elmondása szerint még emlékszik a fegyverropogásokra. Új kiadványában saját emlékei mellett 252 ártatlan bajmoki, főként magyar, de német és horvát áldozatról is ír.

A könyv második részében az Akácfánál lévő három tömegsír emléktemetővé tételéről, annak formálásáról, alakításáról, a bajmokiak részvételének áldozatkész munkájáról a temető rendezésénél, valamint 1994-től minden évben leírja az itt szervezett gyászmegemlékezést.

A bajmoki emlékpark létrejöttét mutatja be. Képet kapunk az elkövetőkről is. A levéltári kutatásokkal kiegészített áldozati lista is helyett kapott a könyvben.Részletes keresés