Betöltés...

Szombat az Ecsetgyár utcában

Horváth Futó Hargita (szerk.)

A 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája


Ár: 2.000 Ft

Raktáron

Forum Könyvkiadó, Újvidék
Gion Nándor Emlékház, Szenttamás
140 x 200 mm, kötött, 180 oldal
Kiadás éve: 2015
Illusztrátor: Szalma Gábor
Sorozat: Gion Nándor Könyvek
ISBN: 978-86-323-0943-2

A kötetben a 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat legsikeresebb írásai olvashatók. A díjnyertes novellák az anekdota irodalmi alakzatát működtetve felszínre hozzák egy térség emberének kistörténeteit és mítoszait, valódi katasztrófákat és leromlásokat, családtörténeti eseményeket, társadalmi kataklizmákat, felidézik Bohumil Hrabal tragikomikus figuráit és a vajdasági származású Szathmári István ironikus kistörténeteit.

A kisember sorstragédiája összes félelmével és értelmetlenségével több, a pályázatra beérkezett novellában is megformálást nyert, ugyancsak többen fordultak a múlt és a jelen század női témái felé, mint például az asszonysors útjai, történetei, tragédiái. Az öregség tartalmai, a kiszolgáltatottság és az azon való időleges felülemelkedések is több történetben nyernek kifejezést: más jelentésekkel együtt, illetve központi anekdotaként. Irreális tartományok, a valóságtól való elrugaszkodás, az emberi lélek kifürkészhetetlensége (akár bűnügyi történetben) is jellemezte a pályamunkákat.

A Gion-pályázat megszólította a Kárpát-medence alkotóit függetlenül közéleti kapcsolataiktól, irodalmi műhelykötődéseiktől, kulturális és nyelvi hovatartozásuktól. Ezzel nagyszerű szellemi energiákat szabadított föl, alkotói erőket, amelyek mind a regény-, mind a novellapályázat sikerességét eredményezték.(Bence Erika)Részletes keresés