Betöltés...

Szőlő és bor Biatorbágyon

Bihari Zoltán

Borosgazdák, pincék, történetek


Lista ár: 6.900 Ft  

Ár: 5.500 Ft

Megtakarítás: 1.400 Ft (20%)
Újdonság
-20%
Raktáron

Xante Librarium Könyvkiadó, Biatorbágy
180 x 250 mm, táblakötés, 240 oldal
Kiadás éve: 2022
ISBN: 9786158209205

Rendelhető kedvezményes kiadói áron

Biatorbágy a közelmúltban csatlakozott az Etyek-Budai borvidék települései közé, amelynek a 19. század végéig – az akkori híres Budai borvidéknek – korábban is tagja volt, akárcsak a környék szinte összes falva, amelyeket körös-körül szőlő borított. Galgóczy Károly e korszakban így írt Biáról: „A nép életfoglalkozásában legelső helyet a szőlőmívelés foglal, melyet szorgalommal s ügyességgel is kezel.” A nagy törést és pusztulást az Amerikából érkező filoxéravész hozta el, amely az egész borvidékre sorsdöntő hatással volt, korábbi bortermelő jelentőségét soha nem nyerte vissza. Bián és Torbágyon a szőlőterületek mintegy felét telepítették újra, helyüket részben átvették más gyümölcsök, a szüretek hangulata a két háború között rövid időre visszatért. Azonban a II. világháború utáni sváb kitelepítés, a kollektivizálás és a fővároshoz egyre jobban kötődő életforma végképp megtörte évtizedekre a két szomszédos, 1966 óta egyesült települések szőlőművelését.    

Napjainkban egy ígéretes megújulásnak lehetünk szemtanúi, az ezredfordulótól megjelent a professzionalitásra törekvő borkészítés, a megmaradt ürgehegyi présházak és pincék helyi védettség alá kerültek, melyekben újra jó minőségű helyi bort találunk. Számos borosgazda őrzi a nagyszülők, dédszülők örökségét, a szőlő és bor szeretetét, többen pedig képzett borászként, etyeki hegyközségi tagként készítik a meszes, agyagos talajon termett szőlőjük nedűjét.

A kötet a kezdetektől veszi sorra Bia és Torbágy korabeli szőlőművelését, számos helytörténeti írással, visszaemlékezésekkel, majd a mai Biatorbágy aktív borosgazdáinak személyes történeteit, indíttatásait, sokszor évszázados családtörténetüket ismerhetjük meg.        

Itt olvashat róla a bor.hu oldalon.

A budaörsi könyvbemutatóról itt olvashat. 

 

 Részletes keresés