Betöltés...

A magyarság emlékjelei a Bánságban / Semne evocatoare ale maghiarimii ȋn Banat / Evidence of Hungarian Presence in the Banat

Szekernyés János

Lista ár: 15.000 Ft  

Ár: 12.000 Ft

Megtakarítás: 3.000 Ft (20%)
-20%
Raktáron

Hangart Könyvek, Temesvár
240 × 320 mm, kötött, 708 oldal
Kiadás éve: 2013
ISBN: 978-973-0-15793-2

A neves temesvári író, műkritikus, helytörténész, Szekernyés János kötete a történelmi Bánság még meglevő vagy valaha létezett magyar vonatkozású történelmi, kulturális, tudományos emlékjeleit és emlékhelyeit mutatja, kilenc magyarországi, harmincöt szerbiai és hatvannyolc romániai településen, amelyek valamilyen módon a magyarság jelenlétét és együvé tartozását bizonyítják a térségben.

A kötet létrejöttének elsődleges célja annak bizonyítása volt, hogy a történelmi Bánság egységes földrajzi entitás, és magyar történelmi-kulturális szempontból egyazon szellemi hagyaték hordozója.

A könyv megírása három és fél évet vett igénybe, de összességében több évtized munkáját öleli fel, hiszen a szerző nagyon régóta foglalkozik helytörténettel, és az ezen időszakban elvégzett kutatásai mind-mind fontos alappillérei a kiadványban szereplő szövegeknek. A könyvben helyet kapó emlékjelek és emlékhelyek közül a Magyarországon lévők tekinthetőek a legrendezettebbeknek, a Romániában és a Szerbiában találhatókkal kapcsolatban viszont igen változatos helyzet tapasztalható.

A 708 oldalas, színes fotókkal igen gazdagon illusztrált kiadvány hatalmas mennyiségű információt tartalmaz a történelmi Bánságról, színes fotókkal, régi képeslapokkal illusztrálva. A monumentális könyvet román és angol nyelvre is lefordították, a fordítás Sütő Udvari Magda (román nyelvre) és Vallasek Márta (angol nyelvre) munkája.Részletes keresés