Betöltés...

Szatmári népballadák

Bura László

Ár: 1.800 Ft

Raktáron

Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár
125 x 228 mm, kötött,
Kiadás éve: 1978

Antikvár könyv

Mivel a folklórkutatásban a szatmári tájak általában fehér foltot jelentenek, s mivel gyűjtésünk során jelentős számú népballadát találtunk, úgy véltük, hogy mindenekelőtt ezzel a műfajjal kell foglalkoznunk, ezt fenyegeti leginkább pusztulás. Ezért elhatároztuk, hogy a megye mindegyik tájegységére kiterjedő balladagyűjtést végzünk.  Vállalkozásunk nem ölelhette fel a vidék minden magyarlakta helységet, hisz ezeknek az egyenkénti felmérése sok gyűjtő évekig tartó munkáját igényelné. E munka elvégzésére alkalmas munkaközösséget önkéntes gyűjtőkből nem tudtunk alakítani.

Mégis 1971 és 1975 között 34 helységben gyűjtöttünk balladát, ezzel párhuzamosan tanító- és tanárkollégáink nyolc, néhány diákunk pedig hét olyan faluban gyűjtött, ahova mi nem jutottunk el. Így segítőtársaink gyűjtését is felhasználva, kötetünkben negyven helységből közlünk balladát," a többi kilenc faluban gyűjtötteket pedig az archívumban elhelyezettek közt soroljuk fel.

A gyűjtést huszonkilenc helységben magam végeztem. A gyűjtést magnetofonnal végeztük. Minden hallott változatot, töredéket rögzítettünk. A balladákat mindig dallammal gyűjtöttük és legtöbbjét így is közöljük. A gyűjtés során arra törekedtünk, hogy minden korosztály balladaismeretébe betekintést nyerjünk, következésképp adatközlőink között minden korcsoport megtalálható : gyermekek, fiatalok, felnőttek, öregek, Válogatásunk fő szempontja az volt, hogy egyrészt mindenik dallamcsoportból a lehető legépebb, legteljesebb szövegváltozatok kerüljenek közlésre, másrészt pedig az, hogy mindegyik dallamból legalább egy, lehetőleg a legjobb változat jelenjék meg. Előfordul, hogy közölhető dallamok érdekében töredékes szövegeket is megtartottunk. Azokat a dallamokat, melyeknek terjesztését nem javasoljuk, de tudományos szempontból érdekesek lehetnek, nem kötetben, hanem a jegyzetekben közöljük.

A fenti meggondolások alapján tehát kötetünkben 54 ballada dallammal, 86 pedig dallam nélkül szerepel. Ez utóbbiak közül 27 balladának a jegyzetben közöljük a dallamát. Bura László

 

 



Részletes keresés