Betöltés...

Protestáns hősök 2.

Faggyas Sándor (szerk.)

Félszáz portré az elmúlt fél évezred magyar történelméből


Ár: 2.980 Ft

Raktáron

Press-Pannonica-Media, Budapest
AmfipressZ Kiadó, Budapest
170 x 235 mm, kötött, 388 oldal
Kiadás éve: 2017
ISBN: 978-963-8230-22-5

Vajon hányan tudják, hogy ki volt a "magyar Luther", aki új hite mellett tanúságot téve rá mert ülni egy puskaporos hordóra is, míg katolikus pap vitapartnere elszaladt a szokatlan istenítélet elől? Vagy azt, hogy ki mikor és hogyan szervezte meg a "Pallas magyar ivadékai" nevű első hazai irodalmi társaságot? És ki volt "Magyarország tanítója", az első magyar nyelvű - sok generáción át messze a legolvasottabb - történelem tankönyvünk szerzője? Ki a magyar verstan megújításának ma már ismeretlen főszereplője, akit Kazinczytól Csokonaiig a magyar felvilágosodás legnagyobb költői a mesterüknek tartottak, de akinek verseit halála után a fia tűzbe dobta? Vagy az a protestáns lelkész, aki forradalmi módon korszerűsítette az Alföldön a mezőgazdaságot és megalapította-irányította az első hazai gazdasági- és ipariskolát? S azt hányan tudják, hogy mi a közös a Lúdas Matyi szerzőjében, "a madarak atyjának" nevezett, Kossuth-kultuszt építő polihisztorban és a marosvásárhelyi magányában világboldogító tanán dolgozó, legnagyobb magyar matematikusban - azon kívül, hogy mindhárman protestánsok voltak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak könyvünk olvasói. A Protestáns hősök portrégyűjtemény második kötetében ismét az elmúlt öt évszázadban "hazájuk hasznára s ékesítésére és Isten dicsőségére" élt ötven jeles protestáns honfitársunk - költők, írók, lelkészek, pedagógusok, tudósok, politikusok - emlékezete elevenedik meg kiváló irodalmárok, történészek, egyetemi oktatók élvezetes, olvasmányos, egyszersmind tanulságos írásaiban. 

A hit hősei,  valamennyien a közösséget szolgáló, maradandó értéket létrehozó alkotók szerepelnek. A többek között Thököly Imrét, Tessedik Sámuelt, Bolyai Jánost, Madarász Viktort, Benedek Eleket, Horthy Miklóst, Wass Albertet, Szabó Magdát, Csoóri Sándort és Lázár Ervint bemutató portrék és a műveikből összeállított szemelvények bepillantást engednek az olvasónak életükbe és életművükbe, korukba.

„Könyvünk olyan személyes hangú portrégyűjtemény, amelyet régi protestáns magyarokról készítettek mai protestáns magyarok: jeles irodalmárok, történészek, egyetemi oktatók. Szándékunk, és az eddigi számos pozitív visszajelzés szerint is a Protestáns hősök nem száraz lexikon, hanem sokszínű, élménydús olvasmányt kínáló kézikönyv, amely minden igényes érdeklődő és különösen a magyar iskolarendszer egész vertikuma, tanárok és tanulók számára hiánypótló művelődéstörténeti olvasó- és segédkönyvként, szöveggyűjteményként is jól használható” – ígéri a könyv előszavában a szerkesztő, Faggyas Sándor.

Ajánljuk még: Protestáns hősök 1.Részletes keresés