Betöltés...

Petrik Pál 100

Szarka Mándity Krisztina

Emlékkiállítás a művész születésének 100. évfordulójára - kétnyelvű katalógus


Ár: 3.000 Ft

Raktáron

Zentai Városi Múzeum, Zenta
Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta
205 x 215 mm, kötött, 96 oldal
Kiadás éve: 2016
Fordító: Danijela Jovanović
ISBN: 978-86-83029-41-9

A neves festő születésének századik évfordulója alkalmából rendezett Petrik Pál 100 című retrospektív kiállítás kétnyelvű katalógusát veheti kezébe az olvasó.

A Petrik Pál 100 című kiállítás száz napig volt megtekinthető a Zentai Városi Múzeumban, ugyanis a művész idén ünnepelné századik születésnapját. Az emlékév apropóján megrendezett kiállítás katalógusának megjelenésében közreműködtek Szarka Mándity Krisztina, művészettörténész, a kiállítás és a kiadvány szerzője, valamint Beszédes István, költő, a katalógus grafikai előkészítője. A katalógus megjelenését a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Beszédes István számára igen izgalmas volt a kötet összeállítása, hiszen személyesen is ismerhette Petriket, valamint a művész műhelyét a Szabadkai Népszínházban. Petrik Pál művészetében kiemelkedő fontosságúnak tartja a színházi ihletésű munkákat, melyek egyedinek számítanak térségünk képzőművészetében, számára pedig ugyancsak meghatározók a színházi benyomások az irodalmi alkotás során. A kötetnek nagy előnye, hogy a szerző Petrik Pál művészi pályáját és érdekes életútját párhuzamosan tárja az olvasó elé. Bordás Győző, prózaíró, szerkesztő számos anekdotával emlékezett meg a művész személyéről és munkájáról, ezenkívül pedig páratlannak nevezte Petrik díszletterveit, amelyek nagyban hozzájárultak a Népszínház előadásainak sikeréhez. Mezei ZsófiaRészletes keresés