Betöltés...

Nyelvhasználat a romániai magyar audiovizuális médiában

Pletl Rita (szerk.)

Ár: 3.500 Ft

Raktáron

Ábel Kiadó, Kolozsvár
Scientia Kiadó, Kolozsvár
165 × 230 mm, fűzött, 116 oldal
Kiadás éve: 2013
ISBN: 978-973-114-179-4

A kötet tanulmányait nemcsak a közös tárgy, a romániai magyar audiovizuális média nyelvhasználati sajátosságainak vizsgálata fűzi össze, hanem a kutatási előzmények is. 2010-ben indult az a több szakaszra tervezett program, amely az ország különböző régióiban működő audiovizuális médiumok magyar nyelvű hírműsorainak (2011-től kulturális műsorainak is) monitorozására vállalkozott. A műsorfigyelés célja az volt, hogy a mintaanyagokon vizsgáljuk: a riporterek és hivatásos beszélők milyen mértékben igazodnak a köznyelvhez és a helyi környezet nyelvhasználatához, nyelvhasználatuk milyen mértékben tölti be a regionális, nyelvjárási és két-nyelvű környezetben a nyelvi minta szerepét.

Az összesítések az adatok pontosságával térképezik fel a mintába került audiovizuális médiumok hír- és kulturális műsorainak szövegeiben előforduló normasértéseket, de nem rangsorolják az előforduló hibákat; az észlelt normasértéseknél feltüntetik a forrást, de a nyers adatok nem teszik lehetővé a regionális szempontú összehasonlítást, mert a különböző médiumoktól begyűjtött mintaanyag jelentős terjedelembeli aránytalanságokat mutat.

A feldolgozás folyamatában felmerülő és válaszra váró kérdések lehetséges kutatási témákat körvonalaztak. A különböző médiumoktól begyűjtött anyag gazdagsága, nyelvi sokszínűsége pedig megteremtette a lehetőséget egy-egy kérdéskör alaposabb vizsgálatára. A tanulmányok szerzői (Fazakas Noémi, Suba Réka, Zsemlyei Borbála) erre vállalkoznak.Részletes keresés