Betöltés...

Nanó mesél

Orbán János (gyűjtése)

Mezőköbölkúti mesék nagyoknak


Ár: 2.500 Ft

Raktáron

Barca Kiadó, Budapest
145 mm x 205 mm, fúzött, kartonált, 104 oldal
Kiadás éve: 2017
Illusztrátor: Macsicza Emőke
ISBN: 978-963-88230-6-9

 

Mezőköbülkút az erdélyi Mezőség egy félreeső települése. Város legközelebb 30 km-re található a falutól, az északi irányban lévő Beszterce, továbbá keletre Szászrégen, délkeleti irányban pedig Marosvásárhely. A környező lakott területektől elzárt, völgyben meghúzódó, elszigetelt falut egyetlen tömegközlekedési eszköz sem érinti. Ebbe a faluba került az 1970-es években fiatal tanítóként és fizikatanárként Orbán János, aki felismerte, hogy az értékeket gyűjteni kell. Így írta le azokat a meséket, amelyeket Nanó, azaza Lakatos Borbála mesélt unokájának, illetve megörökítette az akkor még látható sírverseket.

Lakatos Borbála a mesék elmondója 1905-ben született, középparaszti család ötödik gyermekeként. Édesanyja nélkül nőtt fel, anyai nagyanyja nevelte, tőle hallott sok mesét. Az iskolában csak három osztályt végezhetett, mert kitört az első világháború. 19 éves korában apja parancsára férjhez ment. Két gyermeke született, leánya gyermekkorában meghalt. Nagyon szeretett olvasni. Azonban nemcsak olvasni szeretett, hanem mesélni is. Mesélt a fonóban, kukoriahántáskor, illetve minden adódó alkalommal. Bármit olvasott, azt mese formájában mondta el. Elolvasta az Egri csillagok című Gárdonyi könyvet is, amit Gergely és Vicuska című meseként adott tovább.

Bori néni 1990-ben 86 éves korában halt meg. A Nanó megnevezés csángóföldön nagymamát, nagyanyát jelent. 

A könyv nem tartalmaz pajzán meséket, azonban sok ismert népmesét igen, és mivel néhány agresszív mesét is elmondott a közlő, ezért lett a könyv alcíme a „mesék nagyoknak” megnevezés.

 

 Részletes keresés