Betöltés...

Monostory Katinka

Gyarmathy Zsigáné

Regény a szabadságharc idejéből


Ár: 2.100 Ft

Raktáron

Kolozsvári Művelődés Egyesület, Kolozsvár
Szentimrei Alapítvány, Sztána
150 × 210 mm, kötött, 146 oldal
Kiadás éve: 2014
Sorozat: Sztánai füzetek
ISBN: 978-973-7993-73-1

A kalotaszegi varrottas-háziipar megteremtése mellett Gyarmathy Zsigáné az írás erejével is népszerűsítette szülőföldjét. Cikkei, elbeszélései, néprajzi tárgyú leírásai, mesekötetei mellett jelentősek regényei. Az utókor mostohán bánt velük, hiszen az első kiadásukat nem követték újabbak. Jóval több, mint egy évszázadnak kellett eltelnie addig, amíg Gyarmathyné méltatlanul elfeledett, 1885-ben írt Az ifjú pap című regénye ismét megjelent. Úgy tűnik, hogy a kiadás megindított egy folyamatot, melynek eredménye a Monostory Katinka.

Az írói pályájának, alkotó erejének fénykorában, 1890-ben írott könyv cselekménye az előbbihez, Az ifjú paphoz hasonlóan nagyrészt Kalotaszegen játszódik, ebben is a megkapó természeti leírások fontos elemei a regénynek.

A Monostory Katinka az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc idejére, az anyaország Erdéllyel való uniójára és annak helyi vetületére összpontosít. Felhasznál valóban megtörtént eseményeket is. A címadó fiatal főszereplő, a lelkes és rokonszenves Monostory Katinka a forradalom eszméinek odaadó híve. Kiszabadítja, megmenti elrabolt unokaöccsét. Gyarmathyné személyesen ismerte Vasvári Pált, beépíti a cselekménybe a Kalotaszegre, a hegyekbe küldött és a harcokba bekapcsolódó Rákóczi szabadcsapatot, élén a hős vezérrel.Részletes keresés