Betöltés...

Állj meg a hegyen!

Molnár János

Ár: 2.400 Ft

Raktáron

Egyetemi Műhely Kiadó - Bolyai Társaság, Kolozsvár
160 × 230 mm, fűzött, 306 oldal
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Egyetemi füzetek
ISBN: 978-606-8145-19-8

Állj meg a hegyen. Ezt Isten mondja Illés prófétának. Illés Jezabel elől menekül. Fáradt, megkeseredett és életunt. Szeretne meghalni. De Istennek más terve van vele. Szén között sült pogácsával táplálja, és egy pohár vízzel itatja meg, hogy megtehesse az ereje feletti utat. Negyven nap és negyven éjjel gyalogol, s mikor megérkezik az Isten hegyére, bemegy egy barlangba s elalszik. Innen szólítja ki Isten: jöjj ki és állj meg a hegyen az Úr előtt. A hegy az Istennel való találkozás helye. Isten halk és szelíd hangja szólal meg a hegyen.

Ez a hang vigasztal, bátorít, simogat, de új megbízatást, új feladatot is ad a menekülő prófétának. A Hóreb hegye, vagy más nevén a Sion hegye a nagy kijelentések helye. Mózes itt beszélget Istennel színről színre, és itt kapja Istentől a két kőtáblát, és azokat a törvényeket, parancsolatokat és rendelkezéseket, melyek egy vándorló, rabszolga népből honalapító, szabad, kultúrát teremtő népet formáltak.

Molnár János (sz. 1955) Kolozsváron szerzett teológiai képesítést 1980-ban. A kolozsvári Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézetben doktorált 1990-ben. További tanulmányokat a zürichi és lipcsei egyetemen folytatott. 1986-ban a Teológiai Intézet, 1998-tól a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Református tanárképző karának tanára. Számos kötet, többek között A zsoboki cifralepedők díszítőmotívumai szerzője.

 

 Részletes keresés