Betöltés...

Mindhalálig gitár - CD melléklettel

Simon Géza Gábor

Zoller Attila élete és művészete - Bio-diszkográfia


Ár: 4.000 Ft

Raktáron

Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, Budapest
165 x 235 mm, fűzött, 248 oldal
Kiadás éve: 2002
ISBN: 978-963-204-716-8

"Simon Géza Gábor kötete harminc esztendős kutatómunka eredménye: a magát mindig magyarnak valló, jellegzetes magyar zenét játszó jazzmuzsikus útját mutatja be. A pályatársak, tanítványok, újságírók több mint kétszáz idézetében árnyalják a művészről alkotott képet. A kötetet Zoller Attila kiadott hangfelvételeinek diszkográfiája, bibliográfia, másfélszáz fotó és ezernél több nevet tartalmazó névmutató teszi teljessé. Igazi csemege a CD-melléklet, amely döntő részben kiadatlan felvételeket tesz közkinccsé.

Az 1940 -es évek végén, illetve 1956-ban, részben a politikai változások hatására külföldre került magyar jazzmuzsikusok közül elsősorban a gitáros-hegedűs Bacsik Elek, a gitáros Szabó Gábor, a vibrafonos-ütőhangszeres Víg Tamás, azaz Tommy Vig és a gitáros Zoller Attila lett ismert és elismert szerte a világban. Pályafutásuk, tevékenységük első periódusát hazájukban kevéssé ismerik, mert a róluk szóló újságcikkek jobbára tiltott, de legfeljebb megtűrt „kapitalista" lapokban jelentek meg. Sikeres lemezfelvételeiket a „szocialista piacgazdálkodás" keretei között hivatalosan nem forgalmazták és csak elvétve jutottak el családjuk tagjaihoz, meg egy-két magyar barátjukhoz.

Az áttörést Tommy Vig 1971. április 25-i budapesti nyilvános rádiókoncertje jelentette, amelyet követően, ha nem is a legkönnyebben, de már lehetőség nyílt arra, hogy más, külföldön élő magyar jazzmuzsikusok is felléphessenek szülőhazájukban.

Zoller Attila volt a második, aki korábbi családi látogatásai után 1972. június 3-án fellépett a székesfehérvári Alba Regia Videoton Interjazz Fesztiválon. Kvintettjének tagjai az alábbiak voltak: Albert Mangelsdorff (harsona), Zoller Attila (gitár), Barre Phillips (bőgő), Stu Martin (dob), Armen Halburian (ütőhangszerek).

A könyv német nyelvű kiadása Immens Gut címmel, kibővített változatban jelent meg.Részletes keresés