Betöltés...

Műemlék orgonák

Orosz Otília Valéria

az Érmelléki Református Egyházmegyében


Ár: 2.400 Ft

Raktáron

Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, Nagyvárad
145 x 205 mm, fűzött, 190 oldal
Kiadás éve: 2008
Sorozat: Partiumi füzetek

A Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozó Érmelléki Református Egyházmegye ma harminchat gyülekezetből áll. Az orgonáknak, harmóniumoknak és az egyházmegye gyülekezeteiben működő kórusoknak a számbavétele a XI. Érmelléki Egyházmegyei Kórustalálkozó alkalmával merült fel Székelyhídon, 2002-ben, amikor tizenkét kórus szolgált Isten dicsőségére. Ez a kötet az egyházmegye templomainak történetét, valamint az orgonák és harmóniumok leírását tartalmazza.

Az orgonák összeírásának körülményeit foglalja össze az Ötszáz km az Érmelléken című írás, mely tulajdonképpen egy korrajz az Érmellék gyülekezeteinek életéről a 2002-es, 2003-as esztendőkből. Ezt az útleírást eredetileg csak egy beszámolónak szántam, de a könyv szerkesztésében segítséget vállalók egyhangú véleménye az volt, hogy ez az írás nagyon sok olyan információt hordoz, amelynek helye van ebben a könyvben. Lehet, hogy hangvételében, stílusában rendhagyó egy ilyen munkában, de talán lesz, aki kedvet kap majd ahhoz, hogy maga is elinduljon feltérképezni a környék orgonáit és részt vállaljon megmentésükben. Az Érmellék rövid történetével szeretném bemutatni" szűkebb hazámat", ennek a vidéknek a történelmét, mely fontos események színhelye és neves történelmi, irodalmi személyiségek szülőhelye. Az orgonatörténeti összefoglalóban igyekeztem kihangsúlyozni az erdélyi orgonaépítészet mellett a partiumi orgonákra vonatkozó adatokat. Így szeretném érzékeltetni, hogyan épülnek be az érmelléki református templomok orgonái a Partium, illetve a Kárpát-medence, ezen túl Európa műemlék orgonáinak sorába. 

A Partiumi füzetek sorozat célja a helytörténeti kutatásban fellelhető hatalmas fehér foltok eltüntetése, műemlékeink megismerése és védelme. A szerkesztők szem előtt tartják, hogy a kistelepülések jó ismerői állítsák össze az anyagot, azok, akik belülről ismerik a vidéket, ott élnek, szívügyük megismerni saját történelmüket, szokásaikat, s össze is gyűjtötték ezeket az adatokat. Ugyanakkor kritériummá vált a levéltári anyagok felhasználása, valamint az oral history módszerének alkalmazása. A másik fontos cél, hogy e kiadványokat az érintett településen is meg lehessen vásárolni. A sorozat szerkesztője Dukrét Géza, korrektora Mihálka Magdolna.Részletes keresés