Betöltés...

Medgidia, a hajdani város

Cristian Teodorescu

Regény


Ár: 2.500 Ft

Raktáron

Lector Kiadó, Marosvásárhely
fűzött, 288 oldal
Kiadás éve: 2014
Fordító: Koszta Gabriella
ISBN: 978-606-93437-6-0

A Medgidia, a hajdani város a soknemzetiségű dobrudzsai kisváros és egy család regénye. Az állomás kocsmárosa és a vele kapcsolatban álló szereplők történetein keresztül mutatja be a Duna-csatornához közeli városka és Románia furfangosan alakuló történelmét 1940-től a Kommunista Párt diktatúrájának megszilárdulásáig. Életvidám kisemberek hétköznapjai tárulnak elénk, románok, cigányok, oroszok, törökök, tatárok, zsidók együttélése, viszonya – egymáshoz, a politikához, a szerelemhez, a háborúhoz. Finoman árnyalt, gyakran humoros élethelyzetekben mutatkoznak meg azok a folyamatok, amelyekben a szereplők a történelem kiszolgáltatottjaivá válnak, vagy éppen ellenkezőleg: személyes tapasztalataikkal, életbölcsességükkel felvértezve bármilyen körülmények között megőrzik életörömüket, erkölcsi tartásukat.

A magyar olvasónak a színes, levantei hangulatú világ, a közvetlen, anekdotázó elbeszélésmód miatt élvezetes olvasmány.

Cristian Teodorescu 1954-ben született a dobrudzsai Medgidián.
1981 óta rendszeresen jelennek meg prózakötetei, amelyekkel elnyerte a Román Akadémia és a Román Írószövetség irodalmi díjait. Rövid elbeszélései holland, orosz és angol nyelvű antológiákban is megjelentek.
Irodalmi tevékenysége mellett az Academia Caţavencu népszerű szatirikus magazin szerkesztője és a New York Times Book Review román nyelvű kiadójának vezetője.Részletes keresés