Betöltés...

Magyar jazztörténet

Simon Géza Gábor

2 CD melléklettel


Ár: 11.000 Ft

Raktáron

Magyar Jazzkutatási Társaság, Budapest
210 x 290 mm, kötött, 350 oldal
Kiadás éve: 1999
ISBN: 963-03-8549-X

A nyugat-európai példák nyomán – mintegy 500 kutató és jazzbarát közreműködésével – 35 esztendei kutatómunkával készült el az első összefoglaló magyar jazztörténet, amely a múltszázadi kezdetektől a 70-es évekig, egyes esetekben (például hangfelvétel kiadás) napjainkig követi a hazai jazztörténet eseményeit.

- Ady Endre, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Örkény István, Szini Gyula, Tóth Árpád és mások jazzmuzsikával műveinek felhasználásával.

- Bartók Béla, Liszt Ferenc, Seiber Mátyás, Reiner Frigyes, Ábrahám Pál, Márkus Alfréd, Rózsa Miklós és Seress Rezső kapcsolata a magyar és az amerikai jazzmuzsikával.

- Magyar származású komponisták a jazzben: Kozma József, Romberg Zsigmond, Schwartz Jean.

- Louis Armstrong egykori klarinétosa, a „matyómagyar” Joe Murányi

- Magyar jazzsztárok Amerikában: Szabó Gábor, Zoller Attila és mások.

Simon Géza jazzkutató 1947-ben született Budapesten. 1964-ben alapította meg a Simon Archívumot, amelyet a legjelentősebb magyar jazztörténeti gyűjteménnyé fejlesztett. Ennek anyagában minden olyan dokumentum helyet kapott, amely a nagyvilágban a magyar jazztörténettel kapcsolatban megjelent: könyvek, folyóiratcikkek, plakátok, mindenfajta hangzó dokumentum a múlt század végétől napjainkig, valamint egyéb relikviák. Simon jazzújságíróként az elsők között foglalkozott a magyar modern jazz olyan kiemelkedő egyéniségeivel, mint Szabados György, Binder Károly, Dudás Lajos, Zoller Attila, Szabó Sándor. Itthon és külföldön megjelent kötetei egy kivételével a magyar jazz történetével foglalkoznak. Magyar jazzdiszkográfiája két kiadása a világ vezető jazzszakembereinek legteljesebb elismerését váltotta ki.

A jelen könyv két közvetlen előzménye a Magyar jazz 1945-1990 és az 1992-ben megjelent The Book of Hungarian Jazz volt. Simon ezeken kívül kötetet jelentetett meg Dudás Lajosról, a szegedi Molnár Dixieland Bandről, a Benkó Dixieland Bandről.

A Magyar jazztörténet című kötettel egy új könyvsorozatot indít útjára a Magyar Jazzkutatási Társaság. Az összefoglaló kötet után a legjelentősebb magyar jazzmuzsikusokról (Deseő Csaba, Dudás Lajos, Gonda János, Seffer József, Vukán György, Zoller Attila és másokról) szóló életrajzi könyvek jelennek meg elsőként. A továbbiakban egy-egy jazz szempontból fontos város (Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, stb.) teljes jazztörténetének megjelentetését tervezzük. Egyes stílusok (dixieland, etnojazz, stb.) magyarországi történetének szintén önálló köteteket kívánunk szentelni. Az egyes köteteket a jazzkutatás ismert és még kevésbé ismert hazai szerzői írják, kimondottan a jelen könyvsorozat számára. Részletes keresés