Betöltés...

Magyar cukrászdák és kávéházak

Bihari Zoltán

Ár: 9.450 Ft

Raktáron

Nemzeti Értékek Könyvkiadó, Szeged
290 x 235 mm, kötött, 432 oldal
Kiadás éve: 2018
Sorozat: Nemzeti Értékek Könyvsorozat
ISBN: 978 615 587 602 8

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat első kötetei a gasztronómia területét érintették. A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, a Mindennapi kenyerünk hagyományos, kézműves szakmák hazai történetét és kiváló szereplőit mutatta be portrériportokon keresztül. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

Mi volt Békés megye kultikus édessége? Hogyan készítik Szolnokon az Islert? Melyik desszert nyerte meg több mint száz éve a Párizsi Édesség Világkiállítás fődíját? Mikor alakultak az első hazai cukrászdák? Mi az első magyar termék, amely bekerült a világ legjobb ötven élelmiszerek közé? Milyen hungarikumok vannak az édességeink között? Hol kóstolhatjuk meg minden évben néhány hétig az összes fennmaradt Kossuth nevével fémjelzett süteményt? Ki volt Kérszigeti Dékány Mihály? Milyen volt cukrászdát üzemeltetni a Horthy-korszakban, az ötvenes években vagy a hetvenes években? Mi mindent lehet grillázsból készíteni? Melyik kisvárosban ápolják a Rákóczi-túrós hagyományát, s ki volt a sütemény névadója?

A Magyar cukrászdák és kávéházak című kötet családtörténetei számos ilyen kérdésre adnak választ, s közben a történetek sorai között végigjárhatjuk évtizedek, sőt évszázadok generációs fejlődését, küzdelmét, amelyben ott van a történelmi háttér változó időszaka, ott van az édesapák hite, s ott van a fiatalok megújuló és megújító ereje. A rendszerváltás óta sorra nyitottak a cukrászdák, amelyek az egykori hazai tradíciókra építve alakították ki a kínálatukat. Ma már újra természetes szokásunk lehet, hogy vasárnap beülünk a családunkkal a kedvenc cukrászdánkba, vagy a családi összejövetelre összeválogatjuk a süteményeket – éljünk az ország bármely pontján. Hogy ez valódi nemzeti értékünk, akkor vesszük észre, amikor külföldön járva nem találjuk a megszokott cukrászdákat és a frissen kapható süteményeket. Az elmúlt években a hazai kínálat jelentősen kibővült, a Monarchia időszakában született tradicionális magyar süteményeknek megjelentek az újragondolt változatai, vagy a francia típusú trüffel krémek, mousse torták, monodesszertek, új technológiákkal, új ízekkel. S közben évente próbára teszi és ösztönzi a kísérletezésre a hazai cukrászokat az ország torta verseny. Kaphatunk ma már szinte minden jobb cukrászdában cukormentes és gluténmentes finomságokat. Az egykor világviszonylatban is meghatározó magyar cukrászat hagyományai újra minőségi irányt vesznek, s teret kapnak az újítások, a kreatív különlegességek. A magyar cukrászatba ahogy bepillantunk, valódi értékekkel találkozunk, bizakodással és bátorító erővel olvashatjuk a szakma vonzerejét. Ma is érdemes minőségi, kézműves munkával foglalkozni. Erről szól az a közel száz portré, amely a cukrász szakma színe-javát mutatja be.           Részletes keresés