Betöltés...

Kovács István – a futballpápa. Jenei Imre – úriember a pályán.

Móra László

Ár: 3.800 Ft

Raktáron

Holnap Kulturális Egyesület, Nagyvárad
140 x 198 mm, fűzött, 312 oldal
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978-973-0-22889-2

Két kiváló labdarúgó, aki később edzőként is látványos sikereket ért el. Sőt, edzőként lett igazán ismert. Nem véletlen, hogy Kovács István pályája Temesvárról, míg Jenei Imre karrierje Aradról indult, ez a két város a múlt század első felében a futball hazai fellegvárának számított. Ahogy Kolozsvár és Nagyvárad is, ahol a két kiváló labdarúgó otthonra talált. Mindketten elmondhatják magukról, csapatukkal (Ajax, Steaua) megszerezték a klubfoci legrangosabb trófeáját, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának a serlegét. Nem mellékesen mindketten magyarként lettek a romániai futballélet megkerülhetetlen személyiségei.

Móra László sportújságíró kettős portrékötete, amellett, hogy két sikertörténetet mesél el, két hiteles portrét rajzol meg, a foci szerelmeseinek szakmai megközelítésből is tanulságos olvasmányt kínál.

A kolozsvári születésű sportújságíró – Károlyi Béla tornászedző története után – a romániai labdarúgás két edzőlegendájának életpályáját örökítette meg. Mindketten bánsági születésűek, mindketten irányították a román válogatottat, de ami a legfontosabb, a maguk idejében mindketten megnyerték csapatukkal a Bajnokcsapatok Európai Kupáját (mai Bajnokok Ligája). A könyv sikereik titkai mellett arra is keresi a választ, hogyan boldogult két romániai magyar szakember, Kovács István és Jenei Imre a Ceausescu diktatúra idején?

Móra László (Kolozsvár, 1943.) újságíró, szerkesztő. A Babes-Bolyai Egyetem Bölcsészkarán végzett, pályáját a bukaresti Előre című napilapnál kezdte, majd a Politikai Kiadó nemzetiségi osztályának szerkesztője lett. 1984-ben települt át Magyarországra, hét éven át a Nemzeti Sport munkatársa. A kilencvenes évek elejétől a Pesti Riport, Reform, Mai nap, Színes Mai Lap rovatvezetője, közreműködött a Sportklub nemzetközi sportcsatorna román nyelvű adásának indításában. Külpolitikai és a nemzetközi sztárvilághoz kapcsolódó írásaival vált ismertté. Jelenleg Budapesten él. Részletes keresés