Betöltés...

Kovács Attila

Laskay Adrienne

Ár: 2.700 Ft

Raktáron

Korunk - Komp-Press, Kolozsvár
130×200 mm, fűzött, 192 oldal
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Prospero könyvei
ISBN: 978-973-1960-48-7

„Olvadt a hangja!”, kiáltott lelkesen Guttmann Mihály, amikor elvittem neki e sorozat Albert Annamáriáról szóló kötetét, és megemlítettem, hogy készülőben van a Kovács Attiláról szóló. És valóban, ha az ember lemezen meghallgatja például az Eladó az egész világot, Mefisztó rondóját Gounod Faustjából, vagy Leporello Regiszter-áriáját, hát meggyőződhet róla: olvad ez a hang. De ez a hang harsány is tud lenni, meg pajkos is, ütni és nevettetni egyaránt képes.

Akad, aki nemcsak lemezen hallgatta ezt a hangot, hanem élőben is, a színpadra tekintve – azonban az ilyen emberek száma egyre csökken. És ha nemcsak hallgatni akarjuk ezt a klasszis énekest, hanem azt is tudni, honnan jött, hogyan fejlődött, kiktől tanult, hogyan alakult a pályája, miután 1981-ben külföldre távozott, nos, akkor feltétlenül kezünkbe kell vennünk ezt a kötetet, amely számot ad mindezekről s mindezeknél nyilván sokkal többről is: arról, milyen volt egy hadiárva élete, hány saslengést végzett a középiskolás fiú, hogyan vezetett kamiont az 1989-es forradalom után és mit gondol az operák modern rendezéséről – hogy csak néhány „tételt” említsek meg.

Laskay Adrienne felkészült, de korántsem tolakodó kérdéseire Kovács Attila egy olyan ember szerénységével válaszol, aki mögött kétségtelen teljesítmény áll, s akinek már nem kell fölényesnek lennie.

A kötet végén, mint a Prospero Könyvek sorozat esetében mindig, szereplista, a díjak listája, kritikák és fényképek adnak hírt egy színvonalas életpályáról.Részletes keresés