Betöltés...

Komiszkenyér

Sebők Klára

Ár: 1.900 Ft

Raktáron

Korunk - Komp-Press, Kolozsvár
kötött, 130×200, 124 oldal
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-973-1960-76-0

A művésznő, a kolozsvári magyar színház örökös tagja, egy szakácskönyv apropóján emlékezik férjére, Héjja Sándorra, a kolozsvári színház egykori vezető színészére, és a legendás rendezőre, Harag Györgyre. Héjját és családját gyakorlatilag elüldözte Erdélyből a kommunista rendszer, ellehetetlenítve művészi, emberi mivoltát. Sebők Klára megdöbbentő őszinteséggel ír a szellemi és anyagi nyomorról, amiben egykor legjobb színészeink élték napjaikat úgy, hogy esténként fellépéseikkel a közönséget próbálták szórakoztatni.

Visszaemlékezéseiben Sebők Klára feleleveníti jelentős alakításait a kolozsvári színház színpadán, de a sorsdöntő momentumokat is, amikor férjével, Héjja Sándorral eldöntötték, kisfiúkkal együtt áttelepülnek Magyarországra.

„…A ház üres volt, az udvaron egy árva kockás füzetet lapozgatott a szél. Ezt nem vitték el… Az elhurcolt zsidó asszony receptfüzete volt. (…) A szomorú sorsú zsidó asszony receptes füzetét lapozgatva eszembe jutott Nagymesterünk, Harag György fiatalkorának ugyancsak szomorú sorsa, és a hozz kötődő életünk, munkánk néhány emlékezetes pillanata.”Részletes keresés