Betöltés...

Középkori templomok Pozsony vármegyében

Kovács László – Görföl Jenő

Ár: 4.900 Ft

Raktáron

Nap Kiadó, Dunaszerdahely
Media Nova M, Dunaszerdahely
165 x 235 mm, kötött, 176 oldal
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978-80-89734-18-4

Egy-egy táj jellegzetességei általában két tényező hatására alakulnak ki: az egyik a földrajzi, mely magát a tájat alakítja domborzati, növény- és állatföldrajzi jelzőivel; a másik a társadalmi, mely a népesség települési, gazdasági és kulturális tevékenysége nyomán formálódik. Ennek a hatására alakult ki egy egészen sajátos táj a Kárpát-medence északnyugati peremén, mely a 10. és a 11. század fordulóján az államszervezet kialakításakor egy közigazgatási egységbe, Pozsony vár megyéjébe került.

A kialakuló Pozsony vármegye területe alapvetően három nagy tájegységből állt: a Pozsonytól északkeletre eső részen a Kis-Kárpátoktól a Morva folyóig terjedő Erdőhát és a Kis-Kárpátok akkor még erdős területe és annak a Kisalföld északi része felé nyitott hegyalji területe; a Mátyusföld északi része; és a történelmi Csallóköz területe. Ennek a tájnak - sok más egyéb mellett - jellegzetessége a sajátos középkori építészeti emlékanyaga.

Ha valaki ezen a tájon jár; különösen a csallóközi és mátyusföldi területen, meglepi őt az egymáshoz közel eső falvakban található feltűnően sok középkori templom. Oly sűrűségben fordulnak elő ezek a zömükben több mint hétszáz éves építészeti emlékek, hogy a Kárpát-medencében is szinte párját ritkítja. S ami még különlegesebbé teszi ezeket az emlékeket, hogy felfedezhetők rajtuk az azonos stílus jegyei: mind téglából épültek, többségük eredetileg román stílusban. A gótika korában szinte azonos módon történt nagyobb részüknek az átalakítása, megnagyobbítása is. Így váltak ezek a középkori templomok - összesen harminckilencnek a leírását adjuk - ennek a tájnak, a régi Pozsony vármegyének egyik meghatározó jegyévé. 

http://felvidek.ma

 Részletes keresés