Betöltés...

Két Magyarország

Sebess Dénes

Az elmult század politikai eszményei


Ár: 3.000 Ft

Raktáron

A Könyvbarátok Szövetsége, Budapest
190 x 240 mm, félbőr kötés, 258 oldal, fekete-fehér képekkel illusztrálva
Kiadás éve: 1931

Korának megfelelő állapotú antikvár könyv.

Részlet az előszóból: „Az elmult század bármelyik politikai vagy szellemi időszakát vizsgáljuk, az mindig kettős. Ha van konzervatív, van liberális, a forradalmárral szemben áll az ellenforradalmár. Széchenyi István "Wiener"-je mint labanc áll szemben a "magyar"-ral, aki kuruc. Deák és Kossuth követői a nemzeti szellem ellentétes útjait járják, pártoknak, politikusoknak, tömegmozgalmaknak adnak irányt, melyek pólusa mindig ugyanaz, de ellentétes mozgást végeznek.
Milyen nehéz megtalálni a mult nagy igazságait, milyen nehéz azok között meglátni a történelmet és elkülöníteni azt a politikai divatoktól..."

Tartalom: A politikai divatok és a történelem - Az izgatók és a fontolva haladók - A föld szabadsága és a populus Werbőcziánus - Választás 1847-ben - A forradalmárok és az ellenforradalmárok - Az unió és a polgárháború - Batthánytól Madarászig - Bem és Görgey - A világpolitika 1849-ben - Vértanúk és árulók - Valami a konfidensekről - Békekeresők és a diktatúra - A Deák-kultusz - A Kossuth-kuiltusz - A birodalmi hadsereg és a nemzeti hadsereg - A magyarok és a nemzetiségek - A francia és a német barátok - A század végénRészletes keresés