Betöltés...

Kalotaszeg népi táplálkozása és szokásai

Dr. Pethő Mária Anna

Ár: 2.700 Ft

Raktáron

Püski Kiadó, Budapest
170 x 240 mm ,fűzött, 172 oldal
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-963-302-136-1

Kalotaszeg elsősorban népművészetéről, gyönyörű hímzéseiről és fafaragásairól ismert, e könyv segítségével szeretnénk rámutatni arra, milyen felbecsülhetetlen értékek rejtőznek ezen vidék hagyományos táplálkozásában is. Rónay Egon, az angol konyha megújítója, a 'világ nagy konyhái' közé sorolja az erdélyit, a kínaival és a franciával együtt. Erdély területének konyhája több ponton is eltér az anyaországitól. Ennek egyik magyarázata az ételek elterjedésének nyugatról kelet felé haladó iránya. A korábban az egész országra jellemző ízlés visszaszorult és archaizálódott Erdélyben, ahol különleges politikai, társadalmi fejlődés ment végbe és a kulturális keveredés is közrejátszott a sajátos, gazdag étkezési szokások kialakulásában. Az erdélyi magyar népi táplálkozás természetesen önmagában sem egységes. Határozott különbségek mutatkozhatnak a kelet- és nyugat-erdélyi kulturális elemek között, melyeket szintén igyekszünk feltárni. A kiadvány nagyszámú recept közlésével kívánja segíteni a tájegységre jellemző ételek elkészítését.



Részletes keresés