Betöltés...

Jancsó Benedek 160

Jancsó András (szerk.)

A nagy székely tudós születésének 160. évfordulóján a Székely Nemzeti Múzeumban, 2014. szeptember 18-án megtartott tudományos emlékülés előadásai


Ár: 3.900 Ft

Raktáron

Jancsó Alapítvány
Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy
175 x 240 mm, kötött, 84 oldal
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978-615-80298-1-0

Dr. Jancsó Benedek székely származású tudós polihisztor emlékének ápolását, életművének feltárását és bemutatását 2008 óta elkötelezetten végzi a Jancsó Közösség. A Jancsó Benedek emlékezete című, 2011-ben megjelent könyvünkben hitet tettünk amellett, hogy Jancsó Benedek életműve valóságos szellemi határkő. Ma sem gondoljuk másképp; ha valamikor, akkor most szükség van a nemzeti érdekeket előtérbe helyező, de higgadt, megfontolt, részrehajlástól mentes, elkötelezett cselekvésre a nemzetet érintő sorskérdésekben. Ennek volt ő egyik meghatározó reprezentánsa a 19/20. századforduló évtizedeiben.

Az elmúlt években az Alapítvány tehetségéhez, lehetőségeihez mérten könyvkiadásokkal ismeretterjesztő előadásokkal díszsírhelyének felújításával és különféle rendezvényekkel igyekezett a köztudatba visszahozni Jancsó Benedek életművét, bemutatva a tudomány különféle területein elért teljesítményeit. Nem lehet sikertelennek mondani ez irányú tevékenységünket de elégedettek még nem lehetünk. 2014-ben Jancsó Benedek születésének 160. évfordulóját ünnepeltük. Ebből az alkalomból a Jancsó Alapítvány négynapos rendezvénysorozatot szervezett 2014. szeptember 18-21. között Háromszék több településén; közte természetesen a szülőfaluban, Gelencén. Az ünnepi megemlékezések sora Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban kezdődött, ahol neves előadók részvételével tudományos emlékülésen adóztak a jelenlévők a nagy székely emlékének. A Múzeum Bartók-termében van kiállítva Jancsó Benedek mellszobra (Horváth Géza alkotása), amelyet a tudós halála után ajándékozott a Nemzeti Múzeumnak a Népies Irodalmi Társaság. Erről a szoborról készített kép lett a rendezvény fő emblémája, Jancsó Benedek tekintete végig kísérte a rendezvényeket, jólesően nyugtázva az érdeklődést.

Jelen könyv a Székely Nemzeti Múzeumban megtartott tudományos előadássorozat anyagát tartalmazza és Jancsó Benedek két írását, benne gondolatait Szádeczky-Kardos Lajos: "A székely nemzet története és alkotmánya" című alapmunkájáról. A rendezvényért és az emlékkiadványért köszönetünket fejezzük ki a Múzeum valamennyi munkatársának, a tudós előadóknak, támogatóinknak és valamennyi résztvevőnek.

Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnöke 

A könyvbemutatórólRészletes keresés