Betöltés...

Itáliai magyar emlékek

Florio Banfi - Sárközy Péter - Kovács Zsuzsa - Horváth Zoltán György

Ár: 3.990 Ft

Raktáron

Romanika Kiadó, Budapest
160 x 225 mm, kötött, 496 oldal
Kiadás éve: 2007
Fordító: Kovács Zsuzsa
Sorozat: A Szent Korona öröksége
ISBN: 978-963-87287-2-2

Az, hogy hazánk a középkorban, a honfoglalástól a XVI. századi török hódoltságig jelentős hatalmi tényező, mai szóval élve „nagyhatalom” volt, a történelemről hiteles és alapos ismeretekkel rendelkezők számára nem kérdéses. E virágkor az európai művészetben szinte pontosan egybeesik a romantika és a gótika időszakával, így persze nem csoda, ha Magyarország, vagyis a Kárpát-medence e korszakok építészeti és képzőművészeti emlékeinek hatalmas tárháza. E könyvsorozat elsődleges célja a magyar Szent Korona felségterületén található ezen kincsek részletes megismertetése, azonban tágabban értelmezve ennek az örökségnek része mindaz a hatalmas magyar vonatkozású emlékanyag is, amely világszerte a Kárpát-medencén kívül az elmúlt évezredben létrejött.

Az évezredes itáliai magyar jelenlétnek számtalan jelentős helyszíne és tárgyi emléke volt, amelyekből rengeteg ma is megtekinthető, a legjelentősebb műemlékektől a legeldugottabb falvakig Itália-szerte: magyar szentek freskói, magyar és Magyarországhoz kötődő személyiségek, események ábrázolásai, Magyarországra utaló feliratok, emléktáblák sokasága. Egy Itáliában élt magyar kutató Florio Banfi néven publikálta gyűjtését 1941-ben, amelyet egy kutatócsoport az elmúlt években ellenőrzött, kiegészített és kijavított. Jelen könyvben sok-sok fotóval kiegészítve nyújtjuk át e rendkívüli részletességű gyűjtés eredményét az érdeklődő olvasóknak: a magyar történelem és kultúra iránt fogékony honfitársainknak. A könyvhöz Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek írt ajánlást.

Az „Itáliai magyar emlékek” című ezen kiadványt a Florio Banfi, az olasz-magyar történelmi kapcsolatok kiváló kutatója 2007-hez viszonyítottan 66 évvel ezelőtt megjelent kötetének újraélesztett, kiegészített és mintegy négyszáz képpel gazdagított kiadása iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk, akik Erdő Péter bíboros, prímás, érsekhez hasonlóan bíznak abban, hogy...„a kötet új lendületet fog adni a magyar-olasz kapcsolatok elmélyítéséhez és új kapcsolatok létesítéséhez, s egyre több történelmi emlékhelyünk fog új életre támadni a Santa Balbina templomhoz hasonlóan”.

 Részletes keresés