Betöltés...

Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, Marosvásárhely

Cím: Tg. Mures, str. Tusnad - Tusnád utca 5. - 540027 Marosvásárhely - Románia
Honlap: www.mure.ro
Vezető: Rácz Éva
Telefon: +40/365-402-538
E-mail: mure@mure.ro


A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE – létrehozásakor: Romániai Magyar Újságírók Egyesülete: RMÚE) mindmáig az erdélyi magyar sajtóban dolgozók egyetlen hivatalosan bejegyzett civil, szakmai szervezete.

Alapszabálya értelmében céljai közé tartozik az újságíróképzés támogatása (beleértve a felnőttképzést), az újságírók jogainak és szabadságjogainak, méltóságának, illetve a sajtószabadság védelme, a nemzetközi dokumentumoknak és a hatályos román törvényeknek megfelelően. Segíti a hazai sajtóműhelyeket a szakmai színvonal megtartásában, növelésében.

Létrejöttekor az egyesülethez szinte minden szerkesztőség csatlakozott, „fénykorában” a MÚRE tagsága elérte a 400 főt. Jelenleg 225 tagunk van; s csatlakozhat bárki, aki az erdélyi magyar sajtóban dolgozik, és magát újságíróként határozza meg.

Az egyesületet Igazgatótanács vezeti, területi megbízottak képviselik Erdély majd mindegyik megyéjében, valamint Bukarestben. Működtethet szakosztályokat (zenei, sport, fotó stb.), létrehozhat több szakterületet érintő szakbizottságokat (oktatási, gazdasági, médiastratégiai, médiapolitikai stb.). Legintenzívebben működő testülete az Etikai Bizottság (Becsületbíróság), amely a romániai magyar sajtóban észlelhető jelenségekkel foglalkozik, valamint az egyesülethez benyújtott etikai panaszokat tárgyalja.

A MÚRE állandó szakmai kapcsolatokat tart fenn más határon túli sajtós szerveződésekkel, ennek érdekében részt vesz a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának és a Média Önszabályozó Testületnek a munkájában. Tagja a romániai Médiaszervezetek Konvenciójának (COM).


Hol vagytok, temesvári magyarok?
3.000 Ft
Szűcs László (szerk.)

A száz fős Farnas, a kétszáz lakosú Radnaborberek vagy a háromszáz lelket számláló Zsobok után háromszázezres nagyváros kellős közepén szervezett riporttábort a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. Közel kéttucatnyian - a Vajdaságtól Váradig, Kolozsvártól Brassóig...bővebben

 Részletes keresés