Betöltés...

Median, Pozsony

Cím: Komarnická 20, 821 01 Bratislava / Pozsony, Szlovákia
Honlap: www.median-art.eu
Vezető: Haraszti Mária
E-mail: median@chello.sk


A MEDIAN céget 1994-ben alapította Haraszti Mária. Kiadványszerkesztéssel, borítók és könyvek tervezésével, szerkesztésével, kivitelezésével foglalkozott; több mint 350 címet gondozott. 2005-től hanghordozók kiadását is felvállalta. 2007-től dokumentumfilmek megvalósításába kezdett. A kiadó az Ünnepi Könyvhétre minden évben néhány új könyvvel is jelentkezik, kortárs felvidéki szerzők munkáival.

A színek harmadik világa
4.000 Ft
Nagy József

Nagy József 1967 és 1973 között állította össze színelméleti kézikönyvét, összefoglalandó mindazt a tudást és tapasztalatot, amit addig az emberi elme felfedezett. Az információkhoz, szakirodalomhoz való hozzáférés abban az időben korántsem volt olyan egyszerű, mint mára felgyorsult korunkban. A művész színes kartonok tömegéből, saját palettáján kikevert színekből állította össze a szemléltető példák sorát...bővebben


Átutazoo
2.000 Ft
Versek/Képek / Bárdos Kinga

Elménc legyen a talpán, aki egyből meg szeretné fejteni Bárdos Kinga leleményes szójátékait, csavaros logikai utalásait, filozófiáját. A versek érdekessége, hogy bár azonnal beengednek játékos világukba, többdimenziójúságuk csak fokozatosan bomlik elő. Akárcsak a képek: egy-egy pillanatot őriznek, de bennük van évezredek felhalmozott anyaga, az idő és a mozgás egyaránt…


Csendbe rejtett kulcsszavak
2.400 Ft
Jakubecz Márta

Jakubecz Márta a keresztény irodalom és publicisztika képviselője. Csendbe rejtett kulcsszavak című könyvében az apostoli levelek egyes soraihoz kapcsolódva fejezi ki gondolatait és teszi fel az őt foglalkoztató, másokat is tűnődésre késztető kérdéseit. E "csenden átszűrt" elmélkedések által az olvasó a szeretet, a harmónia "apróra váltásához" - mindennapi megéléséhez kaphat motivációt, az év 52 hetére lebontva.


Csupa főszerep
2.000 Ft
Gyermekszínjátszóknak / Haraszti Mária - H. Mészáros Erzsébet

Kevés díszlettel, sok mozgással, a szereplőkből megalkotott "kellékekkel" megoldható, a csoport létszámához, adottságaihoz alakítható dramatizált mesék, szerkesztett verses összeállítások alkotják a gyermekszínjátszóknak szánt kiadványt.


Drámák
1.800 Ft
Pénzes Tímea

Pénzes Tímea 1976-ban született, költő, író, műfordító, újságíró. A Drámák hatodik szépirodalmi kötete. A történetek nem a kilátástalanságról szólnak. Szereplőik hisznek a titokban, a csodában.


Elbeszélések könyve
1.800 Ft
Százdi Sztakó Zsolt

Százdi Sztakó Zsolt (Ipolyság, 1967. április 4. – ) szlovákiai magyar író, a székirodalom egyik zászlóvivője. Álom és képzelet váltakozik a lazán egymáshoz kapcsolódó elbeszélések szövetében arról, hogyan lehet isteni küldetést teljesíteni, vagy a nagyváros közepén kivonulni a társadalomból.


Eszmék és rögeszmék
2.900 Ft
Cikkek, esszék, levelek, naplók / Peéry Rezső

Peéry Rezső 1910. március 27 -én született - az akkor még Magyarországhoz tartozó - Pozsonyban, és 1977. november l l-én halt meg - az ugyancsak akkor még nyugat-németországi Stuttgartban. A huszadik század első felének szlovákiai magyar irodalmának, irodalmi életének egyik legjelesebb, legmeghatározóbb képviselője volt Peéry Rezső. Írásai, jegyzetei révén betekintést kapunk Peéry Rezső munkásságába, gondolkodásába, jelentős képet kapunk életművéről... bővebben


Gőbügyöp meg pimpimpáré
1.800 Ft
Egy dél-csallóközi falu, Vásárút nyelvjárása és dűlőnevei / Teleki Mária - Pongrácz Flóra

„Teleki Mária és Pongrácz Flóra könyve ritka kincs, amely maga is kincseket tár elénk és dolgoz fel a megőrzés szándékával. Az ismertetett anyag a csallóközi Vásárút nyelvi sajátosságait rendszerezi szakszerű alapossággal, felvillantva a község történeti múltjának, hagyományainak, legendáriumának, az ott élők mentalitásának nyelvben megőrzött elemeit. A felgyűjtés és rendszerezés mellett éppen ez a kötet másik erénye: rendkívül olvasmányosan adja közre a szerzők által láthatóan bensőségesen ismert anyagot.”


Halálkomolytalan történetek
1.800 Ft
Tyborg

Tyborg elbeszélései, történetei novellásított film- és felforgatókönyvek félhosszú változatainak hegyeit viselik. Jelenetek és groteszk jellegű gondolatok pergően váltják egymást a szövegekben a meglepő végkifejletek irányába haladva. A témák egyrészt beleásnak a személyes intimitás mélyszféráiba, másrészt a szlovákiai problématárból merítenek.


Királylány a kukában
1.600 Ft
M. Csepécz Szilvia

A mesés ifjúsági regény két nagyvárosi kiskamasz, Miki és Arnold kalandjait örökíti meg. Rövidzárlat következtében a számítógépük egy fura, ismeretlen, ámde lakóikat és tulajdonságaikat illetően nagyon is földinek érzékelhető világba röpíti őket. De a királyságában sok egyéb mellett meg kell küzdeniük saját előítéleteikkel (egy szintén "földi" hajléktalan által és segítségével), valamint a Gonosz Zöldbabokkal is, de aztán minden fordul egyet-kettőt-hármat. A szerző a "Kicsi, kisebb, legkisebb" és a "Hess-hegy titka és a fapapucsok" c. meseregényekkel együtt a "Királylány a kukában" c. kötetet a trilógia záró történetének szánta.


Maty Rogyina nagylábujja
2.000 Ft
Regény / Haraszti Mária

"Nem nagyon értettük, mi értelme van meghagyni a szétlőtt falakat, és évtizedek után is nézni, nézni naponta a pusztítás nyomait. Az életvágy lüktetett még bennünk, nem törődtünk a gyásszal.  A Mamájev Kurgánt sem értettük… Maty rógyinát… A nagylábujjába háromszor belefért volna a fejem. Pedig az se kicsi éppen" Haraszti Mária 10. kötete a Volgográdban 1982-ben eltöltött cserediák-szemeszter viszontagságait osztja meg az olvasóval, jól fűszerezett humorának köszönhetően rendkívül szórakoztatóan, tanulságosan.


Pokoli szimfóniák
2.900 Ft
Négy kisregény az Ördög tolmácsolásában / Bíró Szabolcs - Nolik Antal - Michael Mansfield - Jonathan Cross - Angyal Sándor

A rendhagyó kisregény-antológia Bíró Szabolcs szerkesztésében látott napvilágot, aki a kötettel elsősorban a szellemi határokat kívánta ledönteni szlovákiai magyar és magyarországi magyar irodalom között, hiszen három magyarországi és két felvidéki szerző dolgozott együtt a projekten. A Pokoli szimfóniák szerzőinek két játékszabályt kellett betartaniuk: történetük Európában játszódjon, és valamiféle formában bukkanjon fel benne maga Lucifer is...bővebben


Pozsonyi ész-lelések
2.300 Ft
Mindennapok kis tárcái / Bolemant Éva

A szerző egy családi hetilap és egy női webmagazin munkatársaként osztotta és osztja meg életének bensőséges részleteit, s töprengésre ösztönző gondolatait. Minden esetben érzékenyen nyúl a témához, tapasztalatait rendkívül olvasmányos és tanulságos módon tárja az olvasó elé. Minden mondata elgondolkodtat, azt bizonyítva: igenis lehet tisztességgel, értékesen élni az életünket. Sőt csak így érdemes!  Manapság kevés ilyen emberséges írást olvashatunk. Aki e könyvbe belelapoz, egész biztosan belefeledkezik egy-egy írásba, és az utolsó oldalhoz érkezve garantáltan másként fogja látni a világot.


Randevú és más írások
2.900 Ft
Lampl Zsuzsanna

Lampl Zsuzsannát mint kiváló felvidéki szociológust ismerhettük idáig, tanulmányai a magyarság identitását, kisebbségi helyzetét vizsgálják. Jelen kötetében mint szépíró mutatkozik be, kisprózái, tárcái a mindennapos történetekből merítenek, azokra reagálnak, leszűrve mindig valami üzenetet, mondanivalót az eseményekből. Így nemcsak jól szórakozhatunk egy-egy tárcán, hanem megismerhetjük a tudós szerző világlátását, a világról alkotott véleményét.


Röffencs Pista kalandjai
1.600 Ft
A nagy szökés / Kovács Barnabás

Mesekönyv Sándor Elek illusztrációival.„1. Kukucs! Itt vagyok!

– Sziasztok, gyerekek! Én vagyok a… Hű, jaj! Majdnem elárultam magam. Kíváncsiak vagytok, ugye, ki vagyok én? Jó, rendben van. Annyit mondhatok egyelőre, hogy nagyon öreg vagyok. Meséljek nektek?Igen?  Jól hallottam, igen? Akkor kezdeném is.

2. Azzal kezdődött, valamikor nagyon-nagyon régen, egy szép reggelen, amikor a harmatcseppek még a fűszálakat simogatták, és mindenki a legszebb álmaiban kalandozott még, s a Napocska is kedvenc párnáján nyugodott, hogy Kakas Berci, mindenre fittyet hányva, kukorékolással felébresztette valamennyiüket.”


Szákállás az ekecsi Nap alatt
2.600 Ft
Mesék, nemcsak gyerekeknek / Varga Frigyes

Hasznos, tanulságos és szívet gyönyörködtető olvasmány ez a kötet, Varga Frigyes (1936-) felnőtteknek és gyerekeknek egyformán meséli el letűnt idők, elmúlt korok történeteit, és azok tanulságait, a példaképül állítható hősök jeles cselekedeteit, a népi emlékezet és a levéltárak által megőrzött történelmi tényeket, akárcsak saját történetét a település közelmúltjának életében. Bizonyságául annak, hogy a hely befogadó és alkalmazkodó őslakossága nemcsak természeti kincsekben volt gazdag, hanem lelki értékekeben is bővelkedett mindig.


Titokzatos kopogás / The mystery of the attic
2.600 Ft
Mesetörténet minden bátor gyermeknek / Zalaba Zsuzsa

Csutkamanót nem tegnap ismertük meg: Zalaba Zsuzsa néhány éve ismertetett össze bennünket ezzel a csudapofa figurával. Csutkamanó azóta is lelkes jó barátja a gyerekeknek, a gyermekek pedig jó barátai lettek Csutkamanónak. Ezt a történetet elsősorban az általános iskolásoknak ajánlom. Akik beszélik és olvassák az angol nyelvet, különös élvezetben részesülhetnek.


Vannak helyek
1.600 Ft
Bolemant Éva – Molnár Miriam

„Megmagyarázhatatlan miért éppen az az a hely, és miért éppen az a pillanat a felejthetetlen. Pedig volt másik száz, ezer. Mégis ez a néhány maradt meg a filmen. A mi saját filmünkön.” Nagymegyer, Selmecbánya, Pozsony, vagy New York, Barcelona, Las Vegas, Montreal… mindenhol lelhető egy csodás szeglet, kitárulkozó panoráma, vagy egy csendes zug, ahol jó, ahol elandalodhat, elcsodálkozhat vagy egyszerűen csak otthon lehet az ember.

 


„Mert törvény az anyai szó, gravitáció”
2.500 Ft
Szíjjártó Jenő a szlovákiai magyarság zeneszerzőjének élete és munkássága / Dr. Tóth Árpád

Szíjjártó Jenőt a szerzőt a XX. század legkarakteresebb határon túli magyar művészei közé sorolja: kizárólag felvidéki magyar népdalokat gyűjtött és szinte csak azokat dolgozott fel, majd’ mindegyik versfeldolgozása szlovákiai magyar költő versére íródott, darabjait pedig túlnyomórészt szlovákiai magyar együtteseknek komponálta. Egész életét kisebbségi nemzetének szolgálatába állította. Életművének megismertetését amiatt is fontosnak tartja, mert azon kevés zeneszerzők közé tartozik a XX. század kóruskomponistái között, akik egyedi hanggal színesítették századunk gazdag zeneirodalmát.Részletes keresés