Betöltés...

Holnap Kulturális Egyesület, Nagyvárad"Kit az sok csata jár" Fejezetek a magyar hadtörténetből
2.990 Ft
Szilágyi Aladár beszélgetései kortárs magyar történészekkel / Szilágyi Aladár

Szilágyi Aladár (1943-2020) bánsági magyar helytörténész, publicista, szerkesztő. Kormányos László előszavával megjelent könyve az elmúlt évek egyik legérdekfeszítőbb történelmi tárgyú kötete, melynek alapját a Szacsvay Akadémián 2016-ban előadó történészekkel folytatott beszélgetései adják.


A halál katlanában
2.990 Ft
Második világháborús katonatörténet - Apám, Papp Kálmán elbeszélése nyomán / Tóth Ágnes

Huszadik születésnapja után 1941-ben a frissen magyarországivá lett Nagyváradon besoroznak egy fiatalembert, aki előbb a Délvidéken szolgál, majd a messzi orosz fronton gépkocsivezetőként „védi” a hazáját. S közben folyamatosan fényképezi a háború borzalmait és mindennapjait. A visszavonulás közben néhány társával megszökik, s mire többnyire gyalogszerrel hazaér, szülővárosa ismét Románia része. Tóth Ágnes újságíró, költő édesapja, Papp Kálmán történetét írta meg, a második világháborúban készült dokumentumértékű fotókkal egészítve ki a megrendítő történetet.


A leszakadt Erdély első száz éve
1.900 Ft
Szilágyi Aladár beszélgetései kortárs történészekkel / Szilágyi Aladár

 

A nagyváradi Szacsvay Akadémia előző évadában Nagyváradon járt szakemberekkel folytatott, rövidített változatában az Erport.ro oldalon megjelent beszélgetések kerültek be a kötetbe: Fodor János 1918–1920: Az impériumváltás stációi; Bárdi Nándor: Kiáltó szavak, pártok, paktumok; Sárándi Tamás: A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”; L. Balogh Béni A szétfejlődés kezdetei Dél‑Erdélyben; Romsics Ignác: Az autonómia igézete és a párizsi békeszerződés; Gagyi József: Román átalakulások 1945‑től 1968-ig;  Stefano Bottoni: 1956 hatása és következményei Erdélyben; Novák Csaba Zoltán: A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája; Nagy Mihály Zoltán: Temesvártól Marosvásárhelyig; Kiss Tamás: Társadalmi és politikai változások 1990 után)


A számon tartott ország
3.300 Ft
Kényszerek és lehetőségek a magyar történelemben - Beszélgetések kortárs magyar történészekkel / Szilágyi Aladár

A riporter-közíró magyar történészekkel folytatott beszélgetés-sorozatának újabb kötetében a magyar diplomáciát, a külkapcsolatokat állítja a középpontba az államalapítástól az uniós csatlakozásig. A történelmi mítoszokkal való bátor szembenézés mellett históriánk néhány kevésbé ismert, érdekes epizódjára is rákérdez a szerző. Az interjú műfaja élővé teszi a régmúlt eseményeket, nem túlzás azt mondani, hogy egyfajta izgalmas, lebilincselő tankönyvként is használható a mű...bővebben      

Ajánljuk még Szilágyi Aladár további köteteit:

A belgaság dicsérete

A nemlétezők lázadása

A Verità vándorai

Besztercétől a Bánságig

Csodaváróktól csodateremtőkig

Mit akartak ezek a magyarok?

Nem Tündérkert, vagy nagyon is az

Váradhegyalja – Egy világ a város körül


Besztercétől a Bánságig
2.990 Ft
Zárványok és szórványok V. / Szilágyi Aladár / Etnosz riportsorozat

Az Erdélyi Riport munkatársa etnoszportyának nevezett riportútjain ezúttal magyar szórványközösségeket, illetve román többségű vidékek magyar településeit keresett fel a Beszterce megyei Cegőtelkétől a Partiumon át dél felé haladva a temesi Végvárig. A fotókkal gazdagon illusztrált kötet tanulsága, hogy olykor egy-két intézményember is elegendő egy fogyatkozó, passzív közösség megmozdításához, megélénkítéséhez, önbecsülése visszaszerzéséhez. Ilyen helyzeteket örökít meg a térség múltjában és jelenében egyaránt otthonosan mozgó szerző.

Ajánljuk még Szilágyi Aladár további köteteit:

A belgaság dicsérete

A nemlétezők lázadása

A számon tartott ország

A Verità vándorai

Csodaváróktól csodateremtőkig

Mit akartak ezek a magyarok?

Nem Tündérkert, vagy nagyon is az

Váradhegyalja – Egy világ a város körül


Fehérfehérré
2.500 Ft
Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzad svéd költőnő. Ez áll a Fehérfehérré című kötet kilencsoros zárszavában a szerzőről. Távol a svéd kulturális élettől, a magyar nyelvű könyvet lapozva már ez a név-származás megjelölés is egy vers, hihetetlen, egyszerre ismerős és idegen metafora. Hagyjuk magunk mögött a kelet-európai beidegződéseket, a találgatást, hogy kicsoda, akinek könyvét a kezünkbe vesszük, akire egy verseskötetnyi időre odafigyelünk. A Fehérfehérré című kötet a birtoklás, uralás viszonylagosságának a tanúságtétele...bővebben

 


Félrehallgatások
1.950 Ft
... mert nyomokban irodalmat tartalmazhat az élet / Mikola Emese

Mikola Emese (Nagyvárad, 1974) eddig elsősorban folyóiratokban publikált. Az 2010-es években játszódó kolozsvári családregényben "van három nő. Igazából kettő, férjekkel, gyerekekkel, anyákkal, egyebekkel, méghozzá szeretetéhséggel elegy szeretetlenségben. Mai életek ezek [...] Hiteles történeteket meséltet el hőseivel a szerző ebben a bátor könyvben, s ugyan Móni és Viki, meg azok a rettenetes férfiak tükröket tartanak elénk, de nem feltétlenül lesz merszünk ezekben az arcokban magunkra ismerni."

 

 


Hangulattan
1.700 Ft
Simonfi István / Napos oldal könyvek

Ezek a versek lágyak és belülről szólnak, valamiféle lelki bukolika jelenik meg bennük. Az olvasó érzi, hogy minden szamóca, csigaház, sivatag és harmat valami belső moll leírása, egy olyan hangnemé, mely meghatározza Simonfi István alkatát. Képszerű lágyság ez, hangulatetűdök inkább, mint hangulattan.


Kacagásaink
2.990 Ft
Emlékiratok / Gálfalvi György

Gálfalvi György (1942, Marosvásárhely) József Attila-díjas, romániai magyar íróm szerkesztő.

"Micsoda képtelenség: néha még kacagtunk is a diktatúrán. Ki nem tapasztalta, hogy amikor már nem tudjuk abbahagyni a nevetést, egyszerre csak élesen benyilall a tarkónkba, nem pontosan középen, hanem egy kicsit fentebb, jobbra vagy balra? Mint egy reszkető kézzel elsütött pisztolyból a tarkólövés. Mert hát a hatalomnak nincsen humorérzéke, következésképpen semmitől sem fél jobban, mint attól, hogy kinevetik. Kínunkban nevettünk, sírnunk kellett volna inkább. Erről szól ez a könyv: valamiféle belső szabadságról."


Karácsony a Szilágyságban
2.450 Ft
A karácsonyi ünnepkör népszokásai 1946-1949 / Kovách Géza

Kovách Géza (1925-2004) történész, néprajzkutató. Életében öt önálló kötete jelent meg. Több száz monografikus igényű tanulmány, ismeretterjesztő cikk, közéleti publicisztika szerzője. Jelen kötetének eddig sehol nem publikált anyagát jórészt egyetemistaként gyűjtötte.


Karrierkeringő
2.990 Ft
Újdonság
Regény / Neumann Ottó
Neumann Ottó (1943) író, újságíró, főszerkesztő. Négy és fél évtizedig... bővebben

Kortárs, magyar I.
3.990 Ft
Újdonság
Szilágyi Aladár íróportréi 1. / Szilágyi Aladár

Szilágyi Aladár (1943-2020) bánsági magyar helytörténész, publicista, szerkesztő.  

Egy bő évtized újságírói munkájának terméséből kínál hatvan beszélgetést Szilágyi Aladár kétkötetes írói portréválogatása. [...]  Az írókkal készített beszélgetések zöme a Szépírók Társasága és a Várad folyóirat által szerkesztett, Kőrössy P. József által vezetett Törzsasztal-estekhez kapcsolódik, hiszen a Nagyváradra látogató írók többségével Szilágyi Aladár készített interjúkat a szerzői estek előtt vagy azok másnapján. [...]


Kortárs, magyar II.
3.990 Ft
Újdonság
Szilágyi Aladár íróportréi 2. / Szilágyi Aladár

Szilágyi Aladár (1943-2020) bánsági magyar helytörténész, publicista, szerkesztő.  

Egy bő évtized újságírói munkájának terméséből kínál hatvan beszélgetést Szilágyi Aladár kétkötetes írói portréválogatása. [...]  Az írókkal készített beszélgetések zöme a Szépírók Társasága és a Várad folyóirat által szerkesztett, Kőrössy P. József által vezetett Törzsasztal-estekhez kapcsolódik, hiszen a Nagyváradra látogató írók többségével Szilágyi Aladár készített interjúkat a szerzői estek előtt vagy azok másnapján. [...]


Kovács István – a futballpápa. Jenei Imre – úriember a pályán.
3.800 Ft
Móra László

A kolozsvári születésű sportújságíró – Károlyi Béla tornászedző története után – a romániai labdarúgás két edzőlegendájának életpályáját örökítette meg. Mindketten bánsági születésűek, mindketten irányították a román válogatottat, de ami a legfontosabb, a maguk idejében mindketten megnyerték csapatukkal a Bajnokcsapatok Európai Kupáját (mai Bajnokok Ligája). A könyv sikereik titkai mellett arra is keresi a választ, hogyan boldogult két romániai magyar szakember, Kovács István és Jenei Imre a Ceausescu diktatúra idején?...bővebben

 

 

 


Kung mester árnyéka
2.700 Ft
A csendes amerikai nyomában - Úti esszé / Sz. Benedek István

Életem szüntelen utazás. Kutatómérnökként járatlan technikai megoldások labirintusában kószálok. Munkám eredményei angol nyelvű könyvek tucatjában jelentek meg. Messze sodródtam anyanyelvemtől, idiómák sokaságában kell kiigazodnom, hogy szellemi barátokra tegyek szert. Ennyi kényszerű idegenség után nyakamba vettem a valós világot, hogy meg-keressem benne a helyünket. Indokínában jártam, a trópusokon. Aki utazik, nem lehet egyedül. Népes sereg kíséri, az elolvasott könyvek és az eltelt évek lakói. Minden utazás megpróbáltatás és bolyongás az elképzelt és a valóságos között. Az emlékek és a felejtés között. Csak azt nem szabad felejtenem, hogy Erdélyből indultam.


Lakodalom van a mi utcánkban
3.500 Ft
Esküvői szokások Erdélyben és a Partiumban / Pásztai Ottó (összeállította)

Pásztai Ottó és szerzőtársai műve a Partium, Közép- Erdély és a Székelyföld számos településéről, kistérségéből gyűjti egybe, sok-sok adatközlő jóvoltából a még fellelhető esküvői, lakodalmi szokásokat, valamint az ezekhez kapcsolódó gazdag folklóranyagot: népköltészetet, táncszókat, találós kérdéseket, névcsúfolódókat, közmondásokat, népdalokat és mulatós nótákat. A több évtizedes gyűjtőmunka kincseit egy színpadra alkalmazott Körösközi lánykérő és lakodalmas egészíti ki. Az értékőrzés mellett e könyv azt a szerepet is betöltheti, hogy mai lakodalmakat - egyedi élményt kínálva - e páratlan értékek felidézésével tegyenek emlékezetessé. 


Létesszencia
3.400 Ft
Gittai István

Közel öt éve jelentek meg a Várad gondozásában Gittai István válogatott versei, két kötetben, Utu rea címmel. Hetvenedik születésnapján az utóbbi fél évtized költői terméséből válogatva köszöntjük folyóiratunk egyik alapító szerkesztőjét, aki közel négy évtizeden át meghatározó jelentőségű alkotója, alakítója volt Nagyvárad irodalmi életének...bővebben

 


Mit akartak ezek a magyarok?
2.500 Ft
Beszélgetések kortárs történészekkel / Szilágyi Aladár

Szilágyi Aladár, az Erdélyi Riport és a Várad folyóirat munkatársa immár negyedik, magyar történészekkel készített interjúkötetét kínálja az olvasónak. A honfoglalástól a közelmúltig háborúkban és békeidőben a magyarság és különböző más népek kapcsolatai jelentik ezúttal a fő témát, együttélés, asszimiláció, betelepítés, kivándorlás, a nemzet fogalmának változása.

Az izgalmas, az érdeklődő olvasó számára is sok ismeretlen mozzanatot feltáró, szakszerű és közérthető beszélgetések a Szacsvay Akadémia vendégelőadói személyiségének megismeréséhez is hozzásegítenek.

Ajánljuk még Szilágyi Aladár további köteteit:

A belgaság dicsérete

A nemlétezők lázadása

A számon tartott ország

A Verità vándorai

Besztercétől a Bánságig

Csodaváróktól csodateremtőkig

Nem Tündérkert, vagy nagyon is az

Váradhegyalja – Egy világ a város körül


Nagyvárad krónikája
9.990 Ft
Kormányos László

Budapesten kívül még egyetlen magyar város sem kapott ehhez hasonló "krónikát", amely a kezdetektől napjainkig dolgozza fel egy város történetét. Kormányos László több ezer képpel illusztrált, sok száz cikkből és összefoglaló elemzésből összeállított könyve teljes képet ad a város történetéről. "A közel ezer esztendő váradi históriáját felmutató műve is tanúsítja: ez a város több alkalommal is a részleges vagy teljes pusztulás sorsára jutott, lakói eltűntek, áldozattá lettek, kicserélődtek, még a legendás vár falai sem jelentették mindig a remélt biztonságot. Esetleg a remény apró lángját őrizték ideig-óráig. Aztán jöttek újabb és újabb nemzedékek, alapítók és visszaszivárgók, katonák és polgárok, kereskedők és művészek, s a magyar Alföld és a hegyek Erdélye találkozásánál valami újra elkezdődött. Ez a köztes állapot pedig jelképpé is nemesedett, abban az értelemben is, hogy a város legnevesebb szülöttei, avagy e vidékre vetődött szellemi nagyjai többségének a pálya egyik lépcsőfokát jelentette, a továbblépés lehetőségét kínálva. Átjáróházat, de otthonosat." (Szűcs László szerkesztő előszavából)


Összes művei I.
2.450 Ft
Versek / Kinde Annamária / Napos oldal könyvek

Kinde Annamária (1956-2014) költő, műfordító, lapszerkesztő, a Várad című irodalmi folyóirat szerkesztője.

Összes műveinek első része a nagyváradi költő kilenckötetnyi versét tartalmazza. A kötethez előszót Simon Judit és Szűcs László írt, az utószót a verseket sajtó alá rendező Demeter Zsuzsa jegyzi.Részletes keresés