Betöltés...

Utilitas Kiadó, Kolozsvár

Cím: str. Breaza nr. 14, Cluj-Napoca / Kolozsvár, Románia
Honlap: www.utilitas.ro
Telefon: +40/730/909-636
E-mail: office@utilitas.ro


A kolozsvári Utilitas Kiadó szakkönyveket ad ki: műszaki tudományos szakszótárakat, konferenciaköteteket, s az erdélyi épített örökséggel kapcsolatos kiadványokat. A kiadó gondozásban jelenik meg negyedévente a Transsylvania Nostra című szakfolyóirat.


Az épített örökség felújításának elméleti és gyakorlati kérdései nemzetközi konferencia-sorozat – Tusnad, Sibiu, 2007
2.100 Ft
Történeti városok átfogó védelme

A négynyelvű (magyar, román, angol, német) tanulmánykötet a konferenciasorozat 2007-ben Sibiuban tartott előadásainak anyagát tartalmazza.


Többnemzetiségű régiók népi építészete
5.900 Ft
Az épített örökség felújításának elméleti és gyakorlati kérdései nemzetközi koferencia-sorozat - Tusnad

Az épített örökség felújításának elméleti és gyakorlati kérdései nemzetközi konferencia-sorozat – Tusnad, a Torockó 2009-ben megrendezett konferencia előadásainak írott változata. A könyv írásai három nyelven: magyarul, románul és angolul olvashatók. A kötet a Torockón és Torockószentgyörgyön, Többnemzetiségű régiók népi építészete tematikával megszervezett Az épített örökség felújításának elméleti és gyakorlati kérdései nemzetközi konferencia-sorozat – TUSNAD 14. ülésszakának előadásaiból közöl válogatást...bővebben


Történeti fedélszerkezetek illusztrált szakszótára
5.200 Ft
Szabó Bálint - Kirizsán Imola

A Szabó Bálint és Krizsán Imola által írt kötetben magyar és román nyelven találjuk meg a műszaki szakkifejezéseket. A kiadvány elsősorban az épített örökség felújítására szakosító posztgraduális oktatásban résztvevők számára képez a szerzők előadásai mellé szánt segédanyagot. A szótár egyaránt hasznos segédeszköz a művészettörténész-, az építész-, valamint az építőmérnök hallgatók számára, ugyanakkor a posztgraduális képzésekben résztvevők számára is. 


Történeti tartószerkezeti beavatkozások illusztrált szakszótára I.
8.500 Ft
Szabó Bálint

A Szabó Bálint által írt kötetben megtalálhatóak a műszaki szakkifejezések román, angol, magyar és német nyelven. A szótár a tartószerkezeti szakvélemény hét fejezetén alapul, melyek a tartószerkezeti diagnosztika és terapeutika köré csoportosíthatók. A szerző a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészeti Karának oktatója.


Történeti tartószerkezeti beavatkozások illusztrált szakszótára II.
6.500 Ft
Szabó Bálint

A Szabó Bálint által írt kötetben megtalálhatóak a műszaki szakkifejezések román, angol, magyar és német nyelven. A szótár a tartószerkezeti szakvélemény hét fejezetén alapul, melyek a tartószerkezeti diagnosztika és terapeutika köré csoportosíthatók. A szerző a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészeti Karának oktatója.


Transsylvania Nostra 2008/1–2
2.300 Ft
Épített örökség

Az Építetett örökség alcímet viselő háromnyelvű (magyar, román, angol) folyóirat többek között az alábbi témákkal foglalkozik: Elkezdődtek a dévai vár felújítási munkálatai (Szabó Bálint), A kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása, A kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport talapzatának előzetes tartószerkezeti szakvéleményezése (Szabó Bálint).


Transsylvania Nostra 2009/2
2.800 Ft
Épített örökség

Az Épített örökség alcímet viselő háromnyelvű folyóirat (magyar, román, angol) többek között a következő témával foglalkozik: Torockó építészeti öröksége (Furu Árpád). A kiadvány nemzetközi jelleget őlt, túllépve a helyi, illetve országos határokat. Romániában, jelenleg az egyetlen, épített örökség szakterületét felölelő többnyelvű folyóirat. A Transsylvania Nostra folyóirat 2007-ben indult útjára. A kiadvány minden lapszáma tudományos információk gyűjteménye, amelyek a kulturális örökség legfontosabb, felbecsülhetetlen anyagi, esztétikai és szellemi értékeket hordozó ágának, az épített örökségnek a területén tevékenykedő szakemberek kutatási, restaurálási és helyreállítási munkálatainak eredményeit teszik elérhetővé. 


Transsylvania Nostra 2009/3
2.800 Ft
Épített örökség

Az Épített örökség alcímet viselő négynyelvű (magyar, román, angol, német) folyóirat ebben a számában többek között ezekkel a témákkal foglalkozik: Háromszégi cigányok ház- és lakáskultúrája (Kinda István), Válogatás nép építészeti helyreállítási munkáimból (Sisa Béla), A mexikói Tabasco állambeli falusi ház (Gerardo Torres Zárate).


Transsylvania Nostra 2009/4
2.800 Ft
Épített örökség

Az Épített örökség alcímet viselő háromnyelvű (magyar, angol, román) folyórat ebben a számában többek között a következő témákat járja körül: Műemlékvédelmi képzés a Budapesti Műegyetemen (Mezős Tamás), az Épített Örökség Felújítására Szakosító Posztgraduális Oktatás, a H. Oberth tér 25. számú ház (Segesvár) helyreállítása és hasznosítása.


Transsylvania Nostra 2010/3
2.800 Ft
Épített örökség

A kiadvány minden lapszáma tudományos információk gyűjteménye, amelyek a kulturális örökség legfontosabb, felbecsülhetetlen anyagi, esztétikai és szellemi értékeket hordozó ágának, az épített örökségnek a területén tevékenykedő szakemberek kutatási, restaurálási és helyreállítási munkálatainak eredményeit teszik elérhetővé. Az Épített örökség alcímet viselő háromnyelvű (magyar, román, angol) folyórat többek között e témával foglalkozik: Rom volt... rommá lesz? (Dér István).


Transsylvania Nostra 2011/3
2.800 Ft
Épített örökség

Az Épített örökség alcímet viselő háromnyelvű folyóirat (magyar, román, angol) többek között a következő témákkal foglalkozik: A vajdahunyadi vár helyreállításának története (Lupescu Radu), Az erdődi Károlyi-kastély története a közelmúltban végzett kutatások tükrében (Eke Zsuzsanna), Beavatkozások az erdődi Károlyi-kastélynál (Buda Zsuzsanna), Római kori rommaradványok konzerválása és bemutatása (Mezős Tamás).


Várak, erődítések újra használatban 2011
3.500 Ft

A háromnyelvű (magyar, román, angol) tanulmánykötet két fő részre oszlik, az első a Romos történeti tartószerkezetek – Erődítések műszaki vonatkozásai címet viseli, a második pedig Várak erődítések – Újra használatban cím alatt közöl írásokat.Részletes keresés