Betöltés...

Immens Gut - mit CD-Beilage

Géza Gábor Simon

Attila Zoller Sein Leben und seine Kunst - Bio-Diskoggraphie


Ár: 6.000 Ft

Raktáron

Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, Budapest
165 x 235 mm, kötött, 272 oldal
Kiadás éve: 2003
ISBN: 978-963-206-928-5

A Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány elnöke immáron évtizedek óta kutatja és publikálja a magyar jazz történetét és nagy alakjainak munkásságát. Simon Géza Gábor CD-melléklettel kiegészített reprezentatív könyve a XX. század egyik legjelentősebb magyar jazz-muzsikusáról már német nyelven is megjelent. "Bio-diszkográfia" hirdeti az alcím alcíme, arra utalva hogy itt egy világviszonylatban is jelentős zenész élettörténete és életműve előtt adózik a szerző. Harminc esztendei gyűjtő- és kutatómunka eredményeképpen sűrítette egy tartalmas, szép kiállítású kötetbe Simon Géza Gábor mindazt, amit korabeli újságcikkekből, lemezfelvételekből, könyvek kapcsán és persze a kortársak visszaemlékezései nyomán Zoller Attiláról tudni lehet.

Az 1927-ben Visegrádon született és a tengerentúli Vermontban elhunyt Zoller Attila Budapesten, a harmokia-virtuóz Tabányi Mihálynál kezdte pályafutását. Azután megelégelve a hazai politikai helyzet kultúrára és közéletre is kiható ellehetetlenülését, 1948-ban Bécsbe emigrált, majd az ötvenes évek Nyugat-Németországában szerzett nevet magának. A hatvanas években azután átköltözött Amerikába, s bár mindvégig többször visszatért Európába, mégis odaát ragadt - igaz nem csak mint jazz-zenész lett világhírű. Közben ugyanis filmzene-szerzőként is nagy sikereket ért el, s számos díjjal ismerték el tehetségét: zenei szaklapok és szakmai szervezetek egyaránt.

Simon Géza Gábor igen alapos, de mindezek mellett informatívan olvasmányos könyve évekre lebontva követi végig Zoller Attila életét és pályáját, jól feldolgozott képanyaggal dokumentálva a történetet. Alapos diszkográfia, névmutató és forrásmutató is kiegészíti ezt az alapvetően jól megírt és megszerkesztett könyvet, melyhez Zoller Attila munkásságát hangzó anyagban is reprezentáló CD-melléklet társul.

Simon Géza Gábor: Mindhalálig gitár - Zoller Attila élete és művészeteRészletes keresés