Betöltés...

Hegyek, tavak, virágok

dr. Kovács József Zoltán

Munti, lacuri, flori / Berge, See, Blumen - Három nyelvű kiadvány


Ár: 5.900 Ft

Raktáron

Magánkiadás
295 x 210 mm, kötött, 220 oldal
Kiadás éve: 2018
ISBN: 978-979-0-26939-0

A könyvben látható hegyek, tavak, virágok egy részét 1974-től fotóztam egy egyszerű orosz Smena géppel, beszkenneltem belőlük, de minőségileg elég gyengék lettek. Bejártam a Kárpátokat, az Alpokban is jártam 2000 után-összesen 16-szor, 380 napig, ebből 11-szer egyedül, mert csak így lehetett virágok után kutatni. A ritka virágok a turistaösvényektől távolabb vannak, sokszor eldugott helyeken. Volt olyan virág, amelyiket három nyáron át kerestem, mert nem ott volt az élőhelye, ahol a könyvek meghatározták. Az Alpokban igyekeztem sok olyan kilátó csúcsra felmenni, ahonnan panorámafotókat tudtam készíteni. Kezdetben voltam fő csúcsokon is, de a magasság miatt az ezekről készített panoráma képek nem sikerültek olyan jól. A sok-sok virágból ebben a könyvben, körülbelül 300-400 fajt mutatok be, a tavakból is nagyjából 100-at, valamint hozzávetőleg 100 képet a Kárpátokból, viszonylag keveset a Tátrából, és 200-at az Alpokból, jórészt a francia Alpokból, mert oda nem sokan járnak. A bemutatott virágokban az a közös, hogy mind védettek.

A turistákat négy csoportba osztanám - vallja Kovács József Zoltán: a kultúrturisták azok, akiket a szépség és az ismeret utáni vágy vezérel, külön csoportot képeznek a feltűnési vágyban, a nagyzási mániában szenvedők, ezek a „kocaturisták”, a harmadik a sportoló turisták csoportja, akik a teljesítményre koncentrálnak, ők a testkultuszban szenvedők, a negyedik a „fajturista", az alpinista sziklamászók. Ezeket is a teljesítmény, de főleg az extrémizmus hajtja. A kulturált embert az ismeretszerzés, az esztétikai élmény, a szépség utáni vágy irányítja, amit megtalálhat a természetben. Sehol a világon ugyanis nincs annyi változatosság, szépség összegyűjtve, mint a hegyekben: fák, virágok, állatok, kövek, vad patakok, vízesések, tavak, völgyek, nemes ívelésű csúcsok és gerincek vagy bizarr formájú sziklák, hópárkányok, csillogó jeges-havas csúcsok, a felhők formái, a kékebb ég, a színek-fények kavalkádja, a nagy csend vagy a szél hangja, csodálatos napfelkelték és napnyugták. Ez a sok természet adta szépség, a vadon szépsége vagy a „szépség vadonja” harmonikus egységet alkot. Ez a harmonikus szépség, a természet iránti szeretet, a vágya bércek, erdők csendje után vezérelt életemben. A hegyi emlékek, a csodálatos hegyi tájak "lelki kincsekké" válnak, de ha az ember megörökíti, akkor másoknak is meg lehet mutatni.

Dr. Kovács József Zoltán 1947-ben született Csekefalván, 1970-ben diplomázott Kolozsvárt az állatorvosi egyetemen. Bejárta a Kárpátokat és az Alpok nagy részét, tagja volt az osztrák alpin klubnak, az Erdélyi Kárpát Egyesületnek és a Romániai Gombász Egyesületnek. Sok helyen tartott vetítéssel egybekötött előadást a gleccser tavakról, hegyekről és virágokról (Bukarestben, Budapesten, Kolozsvárt, Brassóban , Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Szebenben, Székelyudvarhelyen stb.), és írt cikkeket az Erdélyi Kárpát Egyesület Gyopár című folyóiratban, a Moeszia gombászlapban, a Kertbarátok című szaklapban, amelynek a védnöke is volt - ebben a különböző állatbetegségekről írt. 1996-ban kiadott egy zsebalbumot a hegyekről. Részletes keresés