Betöltés...

Feltámadás Beregszászon - Mitracsek úr visszatér

Lengyel János

Egy különös történet különleges folytatása


Ár: 2.000 Ft

Raktáron

Intermix Kiadó, Ungvár
145 x 200 mm, fűzött, 168 oldal
Kiadás éve: 2019
Sorozat: Kárpátaljai Magyar Könyvek
ISBN: 978-615-5757-08-2

Lengyel János (1973, Beregszász) író, újságíró, humoralista, történész. A Kárpátalja.ma és a Kárpátinfo című lapok budapesti tudósítója. Az Együtt, a Búvópatak, az Újnautilusz, az Agria, a Magyar Múzsa, a Partium és a Kárpátaljai Hírmondó állandó szerzője.

Önálló kötetei 2003-tól  jelennek meg. Ez a 10. könyve, amely a 2019.évi, 90. Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Intermix gondozásában. 

Részlet a szerzővel készült interjúból:

"A 2012-ben megjelent Mitracsek úr elfuserált életének hiteles története című kisregényében nagyon sok kárpátaljai magyar ismerhet magára. De ki is ez a Mitracsek úr? Mit tudhatunk róla? Hogyan született meg az alakja, s mennyire van benne maga az író?...

 A Mitracsek úr visszatér című kötet a főhős temetésével indul, vagyis folytatódik. A beregszászi temető felé nagy tömeg kíséri az író által meghalasztott – persze csak merő jóakaratból – irodalmi hőst. A gyászolók között számos ismert, élő és kitalált, fő és mellékszereplő lépked. Ez a néma menet egyben tiltakozás, a költött irodalmi alakok tiltakozása az írói önkény ellen. A történetben feltűnnek a kortárs összmagyar és a Kárpátalján művelt irodalom egyes képviselői is. Mitracsek úr önkényesen kikel koporsójából és megszökik, hogy az illetékes bíróságon feljelentse az alkotóját, az írót, azaz engem. Hosszas bírósági procedúra során számos téma felmerül.

Eredetileg a 2012-es könyvvel befejeztem Mitracsek történetét, de végül, főként olvasói nyomásra, merthogy már Mitracsek-rajongók is vannak, úgy döntöttem, folytatom. ...  A harmadik részt már elkezdtem írni, azaz, elkezdtük, mert ez egy párhuzamos kötet lesz. Egy történet, két látásmód: én írom Mitracseket, ő ír engem." (Kárpátinfo.net)Részletes keresés