Betöltés...

Fegyver alatt

Hidvégi Lajos

Az ungvári magyar királyi 24-ik hadosztályban 1944-1945


Ár: 3.990 Ft

Raktáron

Tortoma Könyvkiadó, Barót
210 x 290 mm, kötött, 304 oldal
Kiadás éve: 2018
ISBN: 978-973-8995-66-6

"A hadtörténelmi tanulmányok nem sok teret szentelnek az 1. magyar hadsereg mozgásának. Bizonyára eljön egyszer az a korszak, amikor szakdolgozatok, regények, drámák és az önéletrajzok méltatják majd ezeket az eseményeket.

Addig is álljon itt hát ez a visszaemlékezés a 24. hadosztályparancsnokság embereinek mindennapjairól, akik neveltetésüknél és alkatuknál fogva másként és máshogy viselkedtek és mégsem voltak távol egymástól mozgásban és észjárásban; ludovikások és tartalékos tisztiiskolát végzettek, a régi k. u. k. akadémiákon nevelt törzstisztekig."

Hidvégi Lajos, tartalékos hadnagyot 1944 februárjában hívták be ismét katonai szolgálatra. Áprilistól az ungvári 24. gyaloghadosztály törzsszázadában szolgált, ahol érkezése után nem sokkal a hadosztályparancsnok maga mellé vette segédtisztjének. Ezen beosztásban vonult el az 1. magyar hadsereggel a galíciai hadszíntérre. A hadi események közepette buzgón vezette naplóját, írta jegyzeteit, amelyek a hadosztály mindennapjait mutatták be, legyen szó a frontvonalon való szolgálatról, a háborús hétköznapokról vagy a tisztek, közkatonák, civilek sorsáról, de éppúgy beszámolt az adott tájról és annak históriájáról is. Két tábornok alatt is szolgált, végigküzdötte a világháborút, hogy aztán a harcok végeztével visszatérhessen a családjához. Neki sikerült. Több százezer bajtársának viszont nem. Alighanem ez is vezethette abbéli elhatározásában, hogy háborús iratait összerendezve egy könyv formájában tárja emlékeit a nyilvánosság elé - ennek értékét pedig különösen emeli az a 150 fénykép, amelyet az író és tiszttársai készítettek.Részletes keresés