Betöltés...

Európai integrációs lexikon

Bozóki Antal

Az európai integráció 60 éve - Az Európai Unió 50 éve + CD


Ár: 2.500 Ft

Raktáron

Forum Könyvkiadó, Újvidék
165 x 240 mm, fűzött, 226 oldal
Kiadás éve: 2007
ISBN: 978-86-323-0678-3

Bozóki Antalnak ez a műve impozáns eredménye annak a tevékenységnek, amellyel a vajdasági magyar szellemi életnek már néhány képviselője elképesztett bennünket. A vajdasági magyar értelmiség csak hihetetlen méretű munkával alkothat a tartomány határain túlnövő értékeket. Így születtek meg egymás után azok a lexikonok, amelyeket egyetlen ember hozott létre, holott máshol egész intézmények, munkacsoportok tucatjai munkájának eredményeként készülnek. Ebben a sorozatban is kiemelkedő munka Bozóki Antal mostani kötete. Elképzelni is nehéz, hogy egyetlen ember összegyűjt több mint ezer címszót, azok mindegyikét három - magyar, angol és szerb - nyelven, mindegyikére megadja az alapvető meghatározást, mellékeli a szükséges történelmi visszapillantást, összegezi a legfrissebb fejleményeket, és összegyűjt mindent, amit velük kapcsolatban tudni kell. És ezt még tetézni tudja azzal, hogy majdnem ezer rövidítésnek adja meg a meghatározását. Az egészet a legfontosabb szövegek mellékletével is ki tudja egészíteni.

Ennek a hihetetlen, sőt elképesztő munkának az eredménye az európai integrációnak a lexikona, amelyre büszke lehetne bármelyik nálunk gazdagabb ország fejlettebb könyvkiadása is. Természetes, hogy ez a mű magán viseli a szerző egyéniségének nyomait is.

Bálint István

Bozóki Antal igen értékes anyagot gyűjtött össze e kötetbe, melynek az Európai integrációs lexikon címet adta. A mű jelentőségét növeli, hogy nemcsak lexikon, de értelmezési szótár, történelemkönyv és szöveggyűjtemény is, melyben az Európai Unió legfontosabb okmányai megtalálhatóak magyarra fordítva. Választása a könyvtárnyi irodalomból természetesen az alapvető fontosságú okmányokra és azokra esett, amelyek szűkebb környezetünkre vonatkoznak.

Az európai integráció 60 éves történetének áttekintésével megértjük, mit is jelent ma az Európai Unió, mennyi energia, idő és fáradság, de elsősorban idealizmus kellett ahhoz, hogy az évszázadokon, vagy inkább évezredeken át szinte megszakítás nélkül folyó háborúzás és a XX. század két borzalmas világégése után kialakulhasson. Az egyesülési folyamat alakulásával létre jött fogalmak - sokszor egy-egy nagy horderejű konferencia, találkozó, megállapodás helyszínének nevéből eredően - szinte észrevétlenül beépültek a mindennapi politikai szóhasználatba.

E fogalmak pontos definiálása mellett a könyvben megtalálhatóak, ahol csak lehetséges, illusztrációként a vizuálisan is felismerhető emblémák, és az anyagot fényképek is gazdagítják.

Pálics Márta

 Részletes keresés