Betöltés...

Estefia, Éjfélfia, Hajnalfia

Benedek Katalin (szerk.)

Csíkszentdomokosi népmesék Belatini Braun Olga gyűjtésében


Ár: 5.000 Ft

Raktáron

Balassi Kiadó, Budapest
150 x 200 mm, kötött, 1018 oldal + 8 oldal színes melléklet
Kiadás éve: 2013
Sorozat: Magyar Népköltészet Tára
ISBN: 978-963-506-905-7

Belatini Braun Olga 1942-ben Csíkszentdomokoson gyűjtött meséinek teljes kiadásához rögös út vezetett. Keveset tudunk a gyűjtő életéről, az pedig kifejezetten csodának számít, hogy maga a hatalmas terjedelmű, hányatott sorsú kézirat az elmúlt hetven esztendőben nem veszett el.

Csíkszentdomokos a Felcsíki-medencében szélesen elterülő település, híres szülötte Márton Áron püspök. Az erdőkkel övezett falu életében meghatározó szerepet játszott a fakitermelés. Az idő múlásával a férfiaknak egyre távolabbra kellett munkába járniuk, gyakran hetekre, hónapokra elszakadtak otthonuktól. Az erdei szállásokon estelente a mesemondás, az ének volt az egyetlen szórakozásuk, az együtt élő generációk egymásnak adták tovább egyéni ízekkel színesítve a hallottakat. Az 1980-as évekre az utolsó mesemondók is kihaltak, megváltozott az életforma, a közeg, amelyben a mesék születtek, de szerencsére a mesék a kötet nyomán tovább élnek. A rendkívül olvasmányos kötetet jegyzetek és képmelléklet egészítik ki.

„A népi mesekincs e néhány virágát a szájhagyományozás örök, hömpölygő folyamából kiemeltük, hogy az irodalomban helyet kapva ne csak a szájhagyományozás egy-egy múló pillanatát élje meg, hanem ily módon a pillanatot rögzítve, mindenütt sokáig, talán örökké hirdethesse a magyar népi mesekincs mai életformáját, költői szépségét s mesemondóinak hivatottságát.” (Belatini Braun Olga)Részletes keresés