Betöltés...

Erdőháti népmondák

Magyar Zoltán

Ár: 3.360 Ft

Kifogyott

Mentor Kiadó, Marosvásárhely
165 × 230 mm, kötött, 288 oldal + 32 oldal képmelléklet
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-973-599-625-3

Magyar Zoltán könyve egy elfeledett erdélyi tájegységet, a Kolozsvár és Dés között elterülő Erdélyi-Erdőhát vidékét hozza vissza a köztudatba. Mondakötete a megfogyatkozott népességű szórványvidék szájhagyományozott népköltészeti örökségét mutatja be monografikus igénnyel.

A Kolozsvár és Dés között, a Kis-Szamostól nyugatra elterülő dombvidék történteti neve a 20. század végére szinte teljesen kiveszett a köztudatból, és maga a tájegység is egyike a magyar néprajzkutatás fehér foltjainak. A szomszédos tájakétól eltérő néprajzi, kultúrtörténeti jegyeit azok a történelmi előzmények határozzák meg, amelyek a magyarság etnikai térvesztéséhez, a jelen szórványhelyzethez vezettek.

A gyűjteményben közreadott 910 folklórszöveg felölel és reprezentál minden olyan típust és témacsoportot, amely a szájhagyományban e tájon létezett és funkcionált a 19–20. század folyamán. Általuk e félig-meddig elfeledett, javarészt ismeretlen néprajzi régió szinte a semmiből a legnagyobb mondahagyománnyal bíró tájegységek közé emelkedik.Részletes keresés