Betöltés...

Erdélyi receptórium

Hantz Lám Irén

verssel és prózával


Ár: 2.700 Ft

Raktáron

Stúdium Kiadó, Kolozsvár
150 x 230 mm, fűzött, 108 oldal
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978-973-643-234-7

Recepteskönyv versekkel és prózával a XXI. század felgyorsult világában? Mintha a háziasszonyoknak lenne idejük főzés közben verseket olvasni! Magam is mint dolgozó családanya sokszor este tíz után kezdtem el főzni a másnapi ebédet kuktafazékban, hogy hamar elkészüljön, és nem olvastam közben verseket. És mégis - évek óta, minden különösebb cél nélkül gyűjtöttem az étkekkel kapcsolatos írásokat csak azért, mert tetszettek nekem, vagy azért, mert egy-egy olyan hangulatot, érzést tükröztek, ami engem is megérintett annak az ételnek az elkészítésekor, fogyasztásakor. Az írásokat összegyűjtve, rendszerezve rájöttem arra, hogy léteznek bizonyos szakrális ételek és sütemények, amelyeket minden erdélyi magyar családban vasárnap vagy ünnepi alkalmakkor elkészítenek. Ilyenek a húsleves, a töltött káposzta, a kalács, a somodi és a kürtős. Önálló háztartásom megalapozásához én is egy 2 literes fazakat vettem azzal a gondolattal, hogy ebben fogom főzni a vasárnapi húslevest. Nem a zöldség- vagy krumplilevest, hanem az aranyosan csillogó húslevest. (…) A háztartás fáradságos munka, de ugyanakkor állandó örömforrás is. A közös ebéd vagy vacsora a családot, közösséget összetartó erő. Azt szeretném, ha ebből a rendhagyó recepteskönyvből az olvasó észrevenné az írások szerzőinek és a receptek összeállítójának azt a szándékát, hogy az étkekre úgy tekintsenek, mint a szeretetnek különleges megnyilvánulási formájára.  Hantz Lám Irén



Részletes keresés