Recepteskönyv versekkel és prózával a XXI. század felgyorsult világában? Mintha a háziasszonyoknak lenne idejük főzés közben verseket olvasni! Magam is mint dolgozó családanya sokszor este tíz után kezdtem el főzni a másnapi ebédet kuktafazékban, hogy hamar elkészüljön, és nem olvastam közben verseket. És mégis - évek óta, minden különösebb cél nélkül gyűjtöttem az étkekkel kapcsolatos írásokat csak azért, mert tetszettek nekem, vagy azért, mert egy-egy olyan hangulatot, érzést tükröztek, ami engem is megérintett annak az ételnek az elkészítésekor, fogyasztásakor. Az írásokat összegyűjtve, rendszerezve rájöttem arra, hogy léteznek bizonyos szakrális ételek és sütemények, amelyeket minden erdélyi magyar családban vasárnap vagy ünnepi alkalmakkor elkészítenek. Ilyenek a húsleves, a töltött káposzta, a kalács, a somodi és a kürtős. Önálló háztartásom megalapozásához én is egy 2 literes fazakat vettem azzal a gondolattal, hogy ebben fogom főzni a vasárnapi húslevest. Nem a zöldség- vagy krumplilevest, hanem az aranyosan csillogó húslevest. (…) A háztartás fáradságos munka, de ugyanakkor állandó örömforrás is. A közös ebéd vagy vacsora a családot, közösséget összetartó erő. Azt szeretném, ha ebből a rendhagyó recepteskönyvből az olvasó észrevenné az írások szerzőinek és a receptek összeállítójának azt a szándékát, hogy az étkekre úgy tekintsenek, mint a szeretetnek különleges megnyilvánulási formájára. Hantz Lám Irén