Betöltés...

Erdélyi magyar írók

Balázs Imre József (bevezető)

Paulovics László íróportéi - Irodalmi szövegválogatás


Ár: 1.900 Ft

Raktáron

Stúdium Kiadó, Kolozsvár
Kolozsvár Társaság, Kolozsvár
120 × 220 mm, fűzött, 216 oldal
Kiadás éve: 2011
ISBN: 978-973-643-197-5

A portrékészítőnek nincs más választása, mint hogy az igazi arc megtalálását tűzze ki céljául – természetesen azét az arcét, amilyennek ő és csakis ő látja azt, akit lefest. Paulovics László is a megrajzolt erdélyi művészek, értelmiségiek igazi arcát keresi, támpontként pedig a legváltozatosabb segédeszközöket hívja segítségül. Tárgyakat és szövegeket illeszt gyakran az arcok mellé, voltaképpen az arcokba. Azt sugallja, hogy ezek az arcok elválaszthatatlanok azoktól a mondatoktól, amelyek által gyarapodott a magyar kultúra, és amelyek – Székely János szavaival szólva – hiányoznának a világból, ha ők ki nem mondták, le nem írták volna azokat. (Balázs Imre József)

Az antológiát azoknak szánjuk, akik megszeretik az irodalmat, és akiket érdekel az író személye is. A kötetben látható íróportrék közelebb hozzák az olvasóhoz, a tanulóhoz a már ismerős vagy még ismeretlen (netán elfeledett) arcokat: a képeket kísérő szöveg- válogatás pedig, irodalmi körkép a városról (többnyire Kolozsvárról) és a szülőföldről. (Salat Csilla)

Paulovics László

1937. augusztus 15. Szatmárnémetiben született. 1955-ben nagybányai Művészeti Középiskolát végzi el. Marosvásárhelyre kerül, innét a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára kerül és 1961-ben államvizsgázik. 1961–1964 Nagybányán Városi Múzeum munkatársa, majd Nagybányai Színházház tervezője. 1964–1985. között a Szatmári Északi Színház díszlet és jelmeztervezője. 1985 nyarán elhagyta Romániát.

1985: Németországban él, kezdetben Münchenben, majd Iserlohn-ban lelt otthonra. Majd Magyarországon, Szentendrén telepszik le, ahol műterme is van.

2005: a Szatmárnémetiben működő Szent-Györgyi Albert Társaság tiszteletbeli tagja.Részletes keresés