Betöltés...

Entrópia

Maroš Krajňak

Ár: 2.650 Ft

Raktáron

Lector Kiadó, Marosvásárhely
107 x 180 mm, fűzött, 152 oldal
Kiadás éve: 2017
Fordító: Böszörményi Péter
ISBN: 978-606-94183-5-2

Egy odüsszeiát tart kezében az olvasó, amely a Keleti- Kárpátok és az ukrán Galícia történelmi tragédiákkal, népirtásokkal terhelt területén játszódik. A sűrűn váltakozó szürreális, látomásszerű, bizarr vagy éppen nagyon is e világi, megrázó képek és történetek jó adag társadalomkritikával járják körül a bűn és bűnhődés, a nyomorúságához ragaszkodó, illetve azon felülemelkedő emberi lélek kérdéseit. Korunk egyik legeredetibb hangú szlovák prózaírója rácsodálkozó, szigorú távolságtartással mutat be hétköznapi jeleneteket, ugyanakkor a legnagyobb természetességgel várakoztatja a napot a horizonton, fordítja meg az esőt, és szerepeltet holtakat az élők között. Az olvasónak végig résen kell lennie, mivel a történet bármelyik mondat közepén olyan irányt vehet, hogy az talán magát a szerzőt is meglepi. De ez nem véletlen, hiszen az entrópia a rendezetlenség, a káosz fogalma - az Entrópia pedig a szétesés könyve. Egy cseppnyi felcsillanó reménnyel.

Forel és Buko egyre csak fut. A galíciai Bucsacs városán túlra tartanak, oda, ahol a halott falu, Kurdibanivka rejtőzik. A magányos öregasszony, aki Pepo felesége volt, még él. Futniuk kell, gyalogolniuk, vagy az általuk megszelídített állatok hátán utazni. Csak fák lombjai közt vagy folyók felszínén alhatnak. Csak az erdő terméseivel táplálkozhatnak, csak forrásból ihatnak. Isznak majd a Tapoly, az Ondava, a Laborc, az Oszlava, a Szán, az Ung, a Latorca, a Dnyeszter, a Sztrij, a Borzsova, a Tarac és a Tisza forrásából. A Tisza lesz az utolsó, onnan már a célig futnak. Kurdibanivkába. Nagyjából négyszáz kilométerre a Neptunus-szobros várostól, ahol az imént kapdosták fel és váltottak bankókra a háromtárcsás gépből származó pénzt. Csak ezzel a pénzzel rakhatnak tüzet az erdőben, fizetni viszont nem fizethetnek vele. Csak az erdőben mosakodhatnak. Kelet felé kell tartaniuk, és nem beszélhetnek mással, csak bolondokkal, démonokkal vagy magányos öregemberekkel. A Kárpátokon át fognak futni, aztán leereszkednek egy széles kráterbe, melynek egykori csernozjomát német vonatok hordták el a Reichba. Buka és Forel két hét alatt vagy talán még előbb jut el Kurdibanivkába, és ha megismerik Pepo gyorsaságának titkát, egy szempillantás alatt visszatérnek.

Maroš Krajňak 1972-ben született Felsővízközben (Svidník), Szlovákia ruszinok lakta részén. Első könyve, a Carpathia 2011-es év egyik meglepetése volt, és a szerző két további kötetével, az Entropia (2012) és az Informácia (2013) című regénnyel laza trilógiát alkot; ezek közül most a másodikat veheti kézbe a magyar olvasó (az első 2016-ban jelent meg magyarul). Mindhárom könyv a legrangosabb szlovák irodalmi díj, az Anasoft litera döntőse volt. A szerző legfrissebb kötete a 2017-es Podogowitz.  Krajňak Pozsonyban él, szépírói tevékenysége mellett telekommunikációs és internetes marketinggel foglalkozik. Részletes keresés