Betöltés...

Én országom, Moldova

Duma-István András

Én országom, Moldova

Ár: 1.600 Ft

Raktáron

Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda
170 x 230 mm, fűzött, 124 oldal
Kiadás éve: 2000
ISBN: 973-994-402-7

Duma-István András csángó költő versei. A szerző a csángó magyar közösségi élet egyik meghatározó személyisége, aki következetesen, kétségbeesetten harcol a csángók magyarságának megmaradásáért.

Olyanok ezek a versek, mint a szívroham előtti migrén, a végleges megőrülés előtti neuraszténiák. Talán a moldvai csángómagyarok utolsó, utolsóelőtti nyelvemlékei. Egy negyvenöt éves klézsei férfi szenvedéseinek, gyötrődéseinek, önmaga keresésének, identitásválságos környezeteit mélyen átélő éjszakáinak a vérrögei. A végveszélybe került, elpusztításra ítélt anyanyelv szűkölő jajszavai.

Olyanok ezek a versek, mint a földrengések, tűzvészek, hirtelen árvizek előtt a barmok kötélszaggató vergődése, a házhoz hű ebek nyüszítése, baromfiak éjjeli rikojtozása, madaraknak megvadult röptei, halak szárazföldre vetődő önpusztítása. Egy klézsei, munkanélkülivé tett vasmunkás,a földhöz visszatért gazdálkodó földmíves, nevezett Duma-István András magyarságát bármi áron megvalló, gyöngykagylóba hullott kvarckristályai.Részletes keresés