Betöltés...

Gasztronómia

Szakácskönyvek, borászat.


Marcsa néni erdélyi szakácskönyve
2.940 Ft
Novák Mária

Az ajánlott ételek a mindennapok változatosságát, ugyanakkor egyszerűségét, a kevésből sokat és jót elvét tartják szem előtt. Az erdélyi magyar konyha főzési szokásai, jellegzetes fűszerei mellett megismerkedhetünk a szász, a román és a gyergyói örmény ételkülönlegességekkel is.


Erdélyi mézeskalács
2.900 Ft
Lírai receptkönyv / Tar Károly

Feltételezhető, hogy a mézeskalácsosság egyidős a méz használatával. Az egyiptomi piramisokban nemcsak méz-, hanem mézestészta- maradékot is találtak. Amikor abba a lepénybe, melyet az ókorban kenyérnek neveztek, mézet is kevertek, az édes kaláccsá változott. A fűszeres mézeskalács nem hiányzott az ínyenc rómaiak asztaláról. Az i. e. 180–170 körül rendezett bacchanáliákon, amelyek valamiféle titkos szexpartik voltak, nem hiányzott a libuim, ahogyan a mézből és lisztből készített, izgatóan fűszerezett süteményeket nevezték volt...bővebben


Székelyföldi hagyományos ételek
1.800 Ft
Botár Emőke (szerk.)

Ízek, és ízek… Ízek, amelyek emlékeket idéznek föl, ízek, amelyek ismerősek, otthonosak, a miénkek. Mert bárhová menjünk a világba, bármit is kóstoljunk, egy idő után sóhajtozva emlegetjük a csatószegi borvizet, a házi kenyeret, a jó disznótoros káposztalé-levest.

Ezeknek a hagyományos, otthoni ízeknek a gyűjteménye ez a könyv, inspiráló fotókkal illusztrálva, amelyet szeretettel ajánlunk a nosztalgiázóknak, a házi ételek rajongóinak, és mindazoknak, akik régi-új zamatot akarnak adni ennek az íztelenedő világnak. (Botár Emőke)


Kalotaszeg népi táplálkozása és szokásai
2.700 Ft
Dr. Pethő Mária Anna

Kalotaszeg elsősorban népművészetéről, gyönyörű hímzéseiről és fafaragásairól ismert, e könyv segítségével szeretnénk rámutatni arra, milyen felbecsülhetetlen értékek rejtőznek ezen vidék hagyományos táplálkozásában is. Rónay Egon, az angol konyha megújítója, a 'világ nagy konyhái' közé sorolja az erdélyit, a kínaival és a franciával együtt. Erdély területének konyhája több ponton is eltér az anyaországitól. Ennek egyik magyarázata az ételek elterjedésének nyugatról kelet felé haladó iránya. A korábban az egész országra jellemző ízlés visszaszorult és archaizálódott Erdélyben, ahol különleges politikai, társadalmi fejlődés ment végbe és a kulturális keveredés is közrejátszott a sajátos, gazdag étkezési szokások kialakulásában. Az erdélyi magyar népi táplálkozás természetesen önmagában sem egységes. Határozott különbségek mutatkozhatnak a kelet- és nyugat-erdélyi kulturális elemek között, melyeket szintén igyekszünk feltárni. A kiadvány nagyszámú recept közlésével kívánja segíteni a tájegységre jellemző ételek elkészítését.


A jó magyar pálinka
7.500 Ft
Dlusztus Imre - Soós Kálmán / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

,,Tiszta, nemes gyümölcsíz,

Egy pohárban tűz és víz,...."

Magyarország egyik csodájáról, az ezerarcú pálinkáról dalolja e sorokat Kontor Tamás, miközben tulipános pohara falán egy egész nép kincse gurul végig...


Főzősuli
1.750 Ft
Kezdők szakácskönyve / György Ottilia (szerk.) / Erdélyi Konyha - ízes Tündérkert

Azzal a szándékkal indítjuk útjára legújabb kötetünket, hogy örömet szerezzünk mindazoknak, akik szeretnének minél jobban megtanulni főzni. Akik imádnak a konyhában sürögni-forogni, de hogy ne váljanak ezen tevékenykedés rabjaivá, ezért hasznos ötletekkel, tanácsokkal latjukéi főleg a „pályakezdőket"...


Kolozsvári szakácskönyv
2.300 Ft
Hasznos útmutató a középosztály számára a háztartás minden ágában / Kriterion Konyha

Természetesen a kötet, minthogy az eredeti kiadvánnyal való minél nagyobb hasonlóságra törekedett, nem zárkózik fel azon szakácskönyvek sorába, amelyek az étkek képeivel gazdagon illusztráltak. Viszont a receptek és a praktikus tanácsok java része amellett, hogy manapság is alkalmazható, a nyelvhasználatnak köszönhetően egy kis kulturális-gasztronómiai időutazásra is elröpít. A kötetben található illusztrációk pedig hozzásegítik a könyv forgatóit a békebeli idők hangulatának felidézéséhez.


Erdélyi receptórium
2.700 Ft
verssel és prózával / Hantz Lám Irén

A háztartás fáradságos munka, de ugyanakkor állandó örömforrás is. A közös ebéd vagy vacsora a családot, közösséget összetartó erő. Azt szeretném, ha ebből a rendhagyó recepteskönyvből az olvasó észrevenné az írások szerzőinek és a receptek összeállítójának azt a szándékát, hogy az étkekre úgy tekintsenek, mint a szeretetnek különleges megnyilvánulási formájára...bővebben


Székely Ízek 1.
1.300 Ft
Ételek / György János
„Székelyföld” Erdély szívében található meg, egyike a szépségekben, ritka... bővebben

Székely Ízek 2.
1.300 Ft
Sütemények / György János
„Székelyföld” Erdély szívében található meg, egyike a szépségekben, ritka... bővebben

100% disznó
3.900 Ft
A legjobb disznóvágós és disznós receptek / Pálinkás Norbert - Szabó Gábor

Szürkére mázolt ajtó volt, súlyos vaskilinccsel, ami mögé bújtam. Tisztán emlékszem a félelemmel vegyes gyermeki kíváncsiságra. Két tenyerem a fülemhez lapítottam, hátha úgy nem hallom a visítást, közben az arcommal félretoltam a kamra foszló függönyét, hogy meglessem, ami odakinn történik öregapám hátsó udvarán. Épp akkor halt meg egy disznó. Három-négy éves lehettem...bővebben


Legjobb házi sütemények
1.750 Ft
Vendégváró finomságok legjava / György Ottilia (szerk.) / Erdélyi Konyha - ízes Tündérkert

Az Erdélyi Konyha szakácskönyveinek újabb kötete évtizedek bevált receptjeit foglalja össze. Olyan hagyományos házi sütemények ezek, melyeket szüleinktől, nagyszüleinktől örököltünk, sikeres, jól bevált receptek. A családi ünnepek, meghitt együttlétek, baráti rendezvények nélkülözhetetlen "kellékei''. Bátran ajánljuk mindenki figyelmébe, aki az ilyen alkalmakat emlékezetessé szeretné tenni vendégei számára. 


A halfőzés fortélyai a Balaton mentén
4.800 Ft
Szabó Zoltán

A kiadvány a Balaton mente 40 településének jellegzetes halfőzési hagyományait, ma is alkalmazott fortélyait öleli fel több mint 400, személyesen gyűjtött recept formájában. Az ételleírás minden esetben egy-egy Balaton menti település bemutatásának kiegészítése, illusztrációja. A honismereti keret emeli ki a munkát a szabvány szakácskönyvek sorából: az egyes helységekről pontos, igényes, ugyanakkor tömör és olvasmányos helytörténeti áttekintést kap az olvasó. Mindezt térképvázlattal, a település címerével, rajzokkal esztétikusan kiegészítve, élvezetes stílusban, igényes kivitelben...


Székely Kalendárium 2018
1.290 Ft
Kocsis Károly (szerk.)

A legújabb Székely Kalendárium 48 oldallal vaskosabb a korábbi kiadásokhoz képest, ami jelentős tartalmi színesedést, gazdagodást eredményezett. Az alapelv viszont nem változott: Székelyföld kincsestárának átörökítése, népszerűsítése. Több fejezetben is érdekes, gyakorlatban alkalmazható tudnivalókat kínálunk gyógy- és fűszernövényekről, gombákról, székelyföldi orchideákról, a gasztronómiai részt pedig több mint ötven eredeti erdélyi ételrecept erősíti termesztési, eltevési, tartósítási praktikákkal kiegészítve...


A jó magyar sör
7.770 Ft
Dlusztus Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

Egy hazai sörbarát számára jó kézbe venni ezt a hiányt pótló, szép könyvet. Ha kedvükre belelapozgatnak és elolvassák, igazi szellemi kinccsel lesznek gazdagabbak. Biztosan még nyitottabbak lesznek a minőségi magyar sörök iránt. A magyar sörkultúra színes hagyományai az igényes szórakozást szolgálják.

Ajánljuk még: A magyar húsmívesség


Meglelé borát - A Duna Borrégió borútikönyve
1.850 Ft
Dlusztus Imre

A Duna Borrégió készen áll a következtetések levonására és készen áll arra is, hogy megmutassa teljesítményeit.  A régió egyediségét könnyen föl lehet ismerni, ha a borokhoz nyitottan közelít a kóstolója. A cserszegi fűszeres itt a Kunságban talált otthonra...


Meglelé borát - A Pannon Borrégió borútikönyve
2.440 Ft
Villányi borvidék - Szekszárdi borvidék - Pécsi borvidék - Tolnai borvidék / Dlusztus Imre

Svájci, német, dél-tiroli, olasz telepedik közénk, mint ezerszáz éven keresztül mindig. Van szín magyar borász, aki sváb bálba jár és stifoldert készít; van sok sváb borász, aki élenjáró magyar és ünnepkor bocskait visel; van itt német nyelvű horvát és szláv nevű sváb is. Gyönyörű keveredés. Mecseknádasdon szekszárdi, Kisjakabfalván villányi borok készülnek – mindkét település Pécsi borvidékhez tartozik...


Meglelé borát - Az Eger Borrégió borútikönyv
1.850 Ft
Mátraaljai borvidék - Bükkaljai borvidék - Egri borvidék / Dlusztus Imre

Dlusztus Imre borszakíró tollából: "Meglelé borát" című borútikönyv, az Eger-borrégióról, amely a borrégiók útikönyv sorozat második kiadványa. A második kötet 25 Eger-vidéki borászatot mutat be oly módon, hogy a borász(at)ról rajzolt portrét kiegészítik a leghasznosabb információk: 


Meglelé borát - A Balaton Borrégió borútikönyve
2.440 Ft
Balatonfüred - Csopaki borvidék - Badacsonyi borvidék - Balaton-felvidéki borvidék - Balatonboglári borvidék - Nagy-Somlói borvidék - Zalai borvidék / Dlusztus Imre

A mai Balaton gyönyörű, egységes műegész: a Teremtő legszebb gondolatainak egyike. Itt körben a nagy tó mentén mindenütt termesztettek szőlőt. Somogy vármegye címerében egy szőlőfürtöt tartó kéz emlékeztet arra, hogy itt hajdanán minden háznál hallani lehetett a szomszéd szőlőskertjének susogását. A Balaton partjának vulkanikus alapokon variálódó, sokszínű talajösszetétele, valamint a nagy vízfelület hőkiegyenlítő hatása tökéletes feltételeket teremt a bor készítésére...


Meglelé borát – Sopron és az Észak-Dunántúl Borrégió borútikönyve
1.850 Ft
Soproni borvidék – Etyek-Budai borvidék – Móri borvidék – Neszmélyi borvidék – Pannonhalmi borvidék / Dlusztus Imre

Ez, a sorban negyedik könyv a Budától Sopronig húzódó északi térséget mutatja be öt borvidéken (Etyek-Budai, Neszmélyi, Móri, Pannonhalmi és Soproni) keresztül. Nem véletlenül kezdtem mondandómat a sokszínűséggel, mert bár az északi klíma erősen meghatározó, a fajtaösszetétel hihetetlenül gazdag ebben a borrégióban... 



Részletes keresés