Betöltés...

Gasztronómia

Szakácskönyvek, borászat.


Marcsa néni erdélyi szakácskönyve
2.940 Ft
Novák Mária

Az ajánlott ételek a mindennapok változatosságát, ugyanakkor egyszerűségét, a kevésből sokat és jót elvét tartják szem előtt. Az erdélyi magyar konyha főzési szokásai, jellegzetes fűszerei mellett megismerkedhetünk a szász, a román és a gyergyói örmény ételkülönlegességekkel is.


Erdélyi mézeskalács
2.900 Ft
Lírai receptkönyv / Tar Károly

Feltételezhető, hogy a mézeskalácsosság egyidős a méz használatával. Az egyiptomi piramisokban nemcsak méz-, hanem mézestészta- maradékot is találtak. Amikor abba a lepénybe, melyet az ókorban kenyérnek neveztek, mézet is kevertek, az édes kaláccsá változott. A fűszeres mézeskalács nem hiányzott az ínyenc rómaiak asztaláról. Az i. e. 180–170 körül rendezett bacchanáliákon, amelyek valamiféle titkos szexpartik voltak, nem hiányzott a libuim, ahogyan a mézből és lisztből készített, izgatóan fűszerezett süteményeket nevezték volt...bővebben


Mindennapi krumplink
1.750 Ft
hétfőtől vasárnapig / György Ottilia (szerk.) / Erdélyi Konyha - ízes Tündérkert

Ízes Tündérkert sorozatunk harmadik kötetében számos ötletet kínálunk olvasóinknak, hogy minden alkalommal változatosan készíthessék el ezt a bárki számára elérhető zöldségfélét. A krumpli rengeteg receptben felhasználható, sós és édes ételek elkészítésére egyaránt alkalmas, és az év minden időszakában megtalálható. Olyan szakácskönyvet ajánlunk olvasóinknak - sok lépésről lépésre bemutatott recepttel -, amely hiánypótló, ugyanakkor hasznos,hiszen a krumpli alapeledelünk.


Kerek a káposzta
1.950 Ft   1.450 Ft
-26%
Párolva, főzve, sütve, savanyítva / György Ottilia (szerk.) / Erdélyi Konyha - ízes Tündérkert

Sorozatunk negyedik kötetében sok-sok káposztából készült étel receptjét osztjuk meg Önökkel, bemutatva, hogy mennyi finomságot lehet készíteni ebből a közkedvelt zöldségből. Mivel itt az ősz, úgy gondoljuk, éppen aktuális egy ilyen könyv minden háziasszony számára. A könyvben egyszerű és különleges fogásokat egyaránt talál az olvasó, a salátától kezdve egészen a tésztás ételekig bőven van választék kötetünkben.


Kalotaszeg népi táplálkozása és szokásai
2.700 Ft
Dr. Pethő Mária Anna

Kalotaszeg elsősorban népművészetéről, gyönyörű hímzéseiről és fafaragásairól ismert, e könyv segítségével szeretnénk rámutatni arra, milyen felbecsülhetetlen értékek rejtőznek ezen vidék hagyományos táplálkozásában is. Rónay Egon, az angol konyha megújítója, a 'világ nagy konyhái' közé sorolja az erdélyit, a kínaival és a franciával együtt. Erdély területének konyhája több ponton is eltér az anyaországitól. Ennek egyik magyarázata az ételek elterjedésének nyugatról kelet felé haladó iránya. A korábban az egész országra jellemző ízlés visszaszorult és archaizálódott Erdélyben, ahol különleges politikai, társadalmi fejlődés ment végbe és a kulturális keveredés is közrejátszott a sajátos, gazdag étkezési szokások kialakulásában. Az erdélyi magyar népi táplálkozás természetesen önmagában sem egységes. Határozott különbségek mutatkozhatnak a kelet- és nyugat-erdélyi kulturális elemek között, melyeket szintén igyekszünk feltárni. A kiadvány nagyszámú recept közlésével kívánja segíteni a tájegységre jellemző ételek elkészítését.


Kolozsvári szakácskönyv
2.300 Ft
Hasznos útmutató a középosztály számára a háztartás minden ágában / Kriterion Konyha

Természetesen a kötet, minthogy az eredeti kiadvánnyal való minél nagyobb hasonlóságra törekedett, nem zárkózik fel azon szakácskönyvek sorába, amelyek az étkek képeivel gazdagon illusztráltak. Viszont a receptek és a praktikus tanácsok java része amellett, hogy manapság is alkalmazható, a nyelvhasználatnak köszönhetően egy kis kulturális-gasztronómiai időutazásra is elröpít. A kötetben található illusztrációk pedig hozzásegítik a könyv forgatóit a békebeli idők hangulatának felidézéséhez.


Erdélyi receptórium
2.700 Ft
verssel és prózával / Hantz Lám Irén

A háztartás fáradságos munka, de ugyanakkor állandó örömforrás is. A közös ebéd vagy vacsora a családot, közösséget összetartó erő. Azt szeretném, ha ebből a rendhagyó recepteskönyvből az olvasó észrevenné az írások szerzőinek és a receptek összeállítójának azt a szándékát, hogy az étkekre úgy tekintsenek, mint a szeretetnek különleges megnyilvánulási formájára...bővebben


Erdélyi népi szakácskönyv
1.500 Ft
Asztalos Enikő

Az erdélyi népi konyha része a magyar táplálkozási kultúrának. Legjellemzőbb vonása, hogy régebbi és újabb ételek párhuzamosan, együtt jelentkeznek benne a XX. század végén...bővebben


Székely Ízek 1.
1.300 Ft
Ételek / György János
„Székelyföld” Erdély szívében található meg, egyike a szépségekben, ritka... bővebben

Székely Ízek 2.
1.300 Ft
Sütemények / György János
„Székelyföld” Erdély szívében található meg, egyike a szépségekben, ritka... bővebben

100% disznó
3.900 Ft
A legjobb disznóvágós és disznós receptek / Pálinkás Norbert - Szabó Gábor

Szürkére mázolt ajtó volt, súlyos vaskilinccsel, ami mögé bújtam. Tisztán emlékszem a félelemmel vegyes gyermeki kíváncsiságra. Két tenyerem a fülemhez lapítottam, hátha úgy nem hallom a visítást, közben az arcommal félretoltam a kamra foszló függönyét, hogy meglessem, ami odakinn történik öregapám hátsó udvarán. Épp akkor halt meg egy disznó. Három-négy éves lehettem...bővebben


Zöldfűszerek a kertben és a konyhában
2.995 Ft
Megyeri Szabolcs - Liptai Zoltán / Házi praktikák

Könyvünkben a fűszernövények ültetéséhez, gondozásához adunk tanácsokat, felhasználásukat pedig növényenként 2-2 recept is segíti...


Füstöljünk házilag húsokat, vadakat és szárnyasokat
2.995 Ft
Maria Sartor / Házi praktikák

A füstölésnek évezredes hagyományai vannak, és maga az eljárás az idők folyamán tulajdonképpen nem változott. A halat, húst vagy sajtot a füstölési folyamat során meghatározott ideig hő és füst hatásának tesszük ki. Ezzel régebben elsősorban az ételek eltarthatóságát kívánták fokozni, ma elsősorban azért füstölünk, mert a füstölt árut különlegesen ízletessé és étvágygerjesztő színűvé kívánjuk tenni.

 


Pálinkafőzés
2.995 Ft
Ágyas pálinka és likőr készítése / dr. Panyik Gáborné

Jó minőségű pálinkát csak kifogástalan minőségű, aroma alapján teljes érettségű gyümölcsből lehet készíteni! Az a régi, hibás szemlélet, mely szerint a pálinkák alapanyaga az a gyümölcs, amely nem felel meg a fogyasztási, konzervipari és más felhasználási területek minőségi követelményeinek, ma már nem követhető szempont a gyártók számára...

 


A must készítése, táplálkozás-élettani szerepe, receptek
2.495 Ft
Csigó Zita / Házi praktikák

A jelenleg is zajló gasztronómiai forradalom ezt az italt is alaposan górcső alá vette, és beillesztette a mai kor ételkultúrájába. Ennek köszönhetően akár egy komplett menüsort is felépíthetünk közreműködésével az előételektől, színpompás salátáktól, levesektől kezdve a változatos főételeken át egészen a desszertekig...

 


A halfőzés fortélyai a Balaton mentén
4.800 Ft
Szabó Zoltán

A kiadvány a Balaton mente 40 településének jellegzetes halfőzési hagyományait, ma is alkalmazott fortélyait öleli fel több mint 400, személyesen gyűjtött recept formájában. Az ételleírás minden esetben egy-egy Balaton menti település bemutatásának kiegészítése, illusztrációja. A honismereti keret emeli ki a munkát a szabvány szakácskönyvek sorából: az egyes helységekről pontos, igényes, ugyanakkor tömör és olvasmányos helytörténeti áttekintést kap az olvasó. Mindezt térképvázlattal, a település címerével, rajzokkal esztétikusan kiegészítve, élvezetes stílusban, igényes kivitelben...


Erdélyi ízek
3.900 Ft
2200 bevált recept / Gergely Éva

Gergely Éva első könyvét, a Süssünk, süssünk valamit, 1994-ben jelentettük meg először, majd ezt követte a Mindennapok szakácskönyve és a Nyár a kamrában. Látva a sorozat sikerét, úgy döntöttünk, hogy e munkák sokadik kiadását összevonva, kibővítve és átszerkesztve, egy kötetben adjuk újra közzé. Kívánunk Olvasóinknak, a házi ízek szerelmeseinek, kezdő és haladó háziasszonyoknak kellemes időtöltést a konyhában, sikeres sütés-főzést!


Nagyanyáink házi patikája
3.495 Ft
Bevált praktikák, receptek, illatok és festékek gyógy- és fűszernövényekből / Renate Dittus-Bär

A legtöbb bajra gyógyír valamelyik növény, és ezt nagyanyáink még nagyon jól tudták. A könyv ezt a tudást és tapasztalatot foglalja össze. A bevált receptek, ötletek a család bármely tagjának segíthetnek, ha kéznél van ez a remek gyűjtemény.

 


Székely Kalendárium 2018
1.290 Ft
Kocsis Károly (szerk.)

A legújabb Székely Kalendárium 48 oldallal vaskosabb a korábbi kiadásokhoz képest, ami jelentős tartalmi színesedést, gazdagodást eredményezett. Az alapelv viszont nem változott: Székelyföld kincsestárának átörökítése, népszerűsítése. Több fejezetben is érdekes, gyakorlatban alkalmazható tudnivalókat kínálunk gyógy- és fűszernövényekről, gombákról, székelyföldi orchideákról, a gasztronómiai részt pedig több mint ötven eredeti erdélyi ételrecept erősíti termesztési, eltevési, tartósítási praktikákkal kiegészítve...


A jó magyar sör
7.770 Ft
Dlusztus Imre / Nemzeti Értékek Könyvsorozat

Egy hazai sörbarát számára jó kézbe venni ezt a hiányt pótló, szép könyvet. Ha kedvükre belelapozgatnak és elolvassák, igazi szellemi kinccsel lesznek gazdagabbak. Biztosan még nyitottabbak lesznek a minőségi magyar sörök iránt. A magyar sörkultúra színes hagyományai az igényes szórakozást szolgálják.

Ajánljuk még: A magyar húsmívesség



Részletes keresés