Betöltés...

Czapáry-Martincsevics András: KATAKOMBÁK MAGYARJA Mécs László megfigyelési dokumentumai (1945-1978)

Dátum: 2023.05.24

 

Czapáry-Martincsevics András: KATAKOMBÁK MAGYARJA  

Mécs László megfigyelési dokumentumai (1945-1978) 

 

 

 

„Méltóságától megrablott Nihil, / jogfosztott, csupasz lény vagyok: halott.” Mécs László a Katakombák magyarja című, bujdosása idején, 1948-ban született versében mintha a pokol legmélyebb bugyrából szólna hozzánk. Nem tudta, nem tudhatta: ekkor még a szakadék szélén sem állt. Az ide vezető út egy-egy ügynökjelentéssel volt kikövezve. A folyamatos menekülésre kényszerítő, rémálmaiban újra és újra megjelenő eljövendő „vég” 1953. augusztus 22-ei letartóztatásakor, kihallgatásaikor, majd elítélésekor vált igazzá. S ha azt hitte, börtönből szabadulásával a figyelő tekinteteknek is búcsút vehet: tévedett. Utolsó útjáról, temetéséről is szólt ügynökjelentés.

Czapáry-Martincsevics András könyvéből nyomon követhető az, hogyan hálózták be az állambiztonsági szervek ügynökei polipként a magyar társadalmat. Miért számított a pártállami rendszerre veszélyes „klerikális reakciós elemnek” Mécs László, „Isten szavának trombitája, s mint költő, élő lelkiismeret.” Azért, amit Szent János apostol első levele így határoz meg: „Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, s az Isten is benne marad.” (1Jn 4,16)

S azért is, amilyen szerepet betöltött a szerzetes-költő a két világháború közötti Magyarországon. Mai szóhasználattal élve egyfajta, jó értelemben vett politikai celeb volt. Egy személyben szimbolizálta a katolikusságot és a kisebbségi magyar létet. Állandó szereplője volt a korabeli rádiónak (Budapesten és Kassán egyaránt), a különböző műfajú újságoknak és kulturális eseményeknek. Nevét országszerte ismerték. Ezért is fordulhatott elő, hogy egy-egy ügynök örült, ha Mécs nevét csak megemlítették valahol, mert már ez is elég „nyomós” okot szolgáltatott valamilyen jelentés tételére tartótisztjének, amivel teljesíteni tudta a felé irányuló „elvárásokat”.

S bár, például, Mécs vizsgálati dossziéjának olvasásakor úgy tűnhet, megtörték a szerzetes-költőt, hisszük, mindez csak az erőszakszerv képviselőinek megtévesztésére történt, ahogy Mécs kinyilatkoztatta ezt a Katakombák magyarja című verse utolsó három sorában: „Ti éltek: vég vár rátok, rothadás; / – vetett magra s rám ragyogó / kezdés: föltámadás!” (Balogh P. Piusz O. Praem.gödöllői apát)

 

Megjelent a 94. Ünnepi Könyvhétre, 2023. június 8.

Xante Librarium Könyvkiadó, 2023, 168 x 268 mm, keménytáblás, 280 oldal

ISBN: 978-615-82092-4-3 

ára: 7900 Ft

Rendelés itt:

Katakombák magyarja (xantusz.hu)Részletes keresés