Betöltés...

Bukovinai székely betlehemesek - CD-ROM

Tari Lujza

A 105 éve született Rajeczky Benjamin emlékére


Ár: 2.000 Ft

Raktáron

Európai Folklór Intézet, Budapest
Magyar Tudományos Akadémia, Budapest
135 x 190 mm, dobozban
Kiadás éve: 2006
ISBN: 963-7374-26-4

A karácsonyi ünnepkörnek egyik meghatóan szép eleme a betlehemes játék. Betlehemeseink közt fontos helyet foglal el a bukovinai székely népcsoport jellegzetes szokása a „csobánolás”.

A Bukovinába és onnan több hullámban tovább menekülő székelyek hányattatásáról számos tudományos és irodalmi mű, film készült. Sorsuk a kisebbségi sors tömör példázata. A sajátos állapotban megőrződött betlehemes játékuk az utóbbi évtizedekben ismét feléledt, bár ma már csak színpadi keretek közt él. A népzenei mozgalom kisugárzásaként a bukovinai betlehemes vált a legismertebbé az iskolai és egyéb műkedvelő városi csoportok körében.

A néprajz-és népzenetudomány a modern kutatások kezdetétől foglalkozik e betlehemessel. Először 1896-ban adták ki a játék szövegét, majd 1905-ben néhány dallampéldával és fényképekkel került bemutatásra. Teljes dallamanyagával együtt először Kodály Zoltán gyűjtötte 1914-ben. Követői között olyan népzenekutató kiválóságok voltak, mint Domokos Pál Péter, Kiss Lajos és Rajeczky Benjamin. A néprajzkutatók részéről K. Kovács Lászlón, Manga Jánoson át Forrai Ibolyáig és másokig tart a bukovinai betlehemes iránt érdeklődők sora. Egy következő kutatónemzedék képviselője Tari Lujza e CD-ROM szakmai anyagának gyűjtője és összeállítója.

A CD-ROM-on a szöveges leíráshoz hangzó zenei felvételek, kották, fakszimilék és fotók kapcsolódnak. Hallhatók a CD-n a Néprajzi Múzeum és az MTA Zenetudományi Intézet archív fonográf felvételei, drótszalagra magnetofonnal felvett betlehemes és az 1970-es, 80-as években az akkori jó technikát jelentő magnetofonnal rögzített hangfelvételek. Képanyagként Kertész Gyula, Kunkovács László, Kútvölgyi Mihály, Lévay Györgyné Gábor Judit, Miháltz Gábor és Tari Lujza fotói szolgáltak. Mindezeket a különböző korokból és az áttelepülés különböző helyszíneiről származó további gyűjtések, archiválási adatok és idegen nyelvű összefoglaló egészítik ki. A CD-ROM-on közel 3 órányi hanganyag szólal meg.

A bukovinai székelyek betlehemes játéka kicsiben a székelység sorsát példázza. Egy közösség, kitartását, hitét az emberi jóságban, tisztaságban.Részletes keresés