Betöltés...

Botlófüzek oltalmában

Zirig Árpád

Válogatott versek


Ár: 2.100 Ft

Raktáron

Vámbéry Polgári Társulás, Dunaszerdahely
125 x190 mm, kötött, 160 oldal
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978-80-971979-5-7

„a fák fagyos ágairól némán
a lopakodó idő rám hajol
körbelengnek a szelíd ősök
léptüket hallom a föld alól –„

jegyzi fel Zirig Árpád szeretett és féltett Kertjében: legyen az a Duna legnagyobb szigetén megbúvó, gyermekkori beketfai kert, a kis Duna és az öreg Duna ölelte Csallóköz tündérkertje, vagy a Kárpátok hegyei koszorúzta kert, hiszen mindhárom az ő megvallott hazája, az a megölhetetlen Haza, ahol otthon van, otthon kíván lenni, mert itt „szabadabb lehet a madaraknál, s ahol még a fák is szabadok lehetnek". Ebben a Hazában, ebben a Regnumban gyümölcsök teremnek, és összeérnek az utak: az öröm és a gyász útjai; összeérnek a folyók: a múlt és a jelen folyói, s összeérnek: egymásba kapaszkodnak a föld alatti és föld feletti gyökerek.

Zirig Árpád költészete azt üzeni, hogy az erős lélek nemzetet hordoz, s ezt az erős lelket a belső derű s a botlófűzként egyre zöldbe boruló, megújuló, szívós erő táplálja, mint a „faágakat a törzs és a gyökerek". Ő „a nap égi útjától" tanulja útját, hogy „elénk tárhassa érett arcát", s így legyen „több, súlyosabb általa" a Haza, s a „fölsebzett, örökké vérző apai kéz" behegedjen.

S azt is tudják a Zirig-versek, hogy a mindenkori ország csupán hatalom és birtoklás, de a Haza, a Kert kultúra: szeretet, szépség, jog, értelem és érzelem – közös emlék a múltból és közös terv a jövőre. Ezért nekünk a kultúra által azt a kicsi és nagy Hazát, azt a kicsi és nagy Kertet, azt a hegy- és vízrajzi térképet, s azt az ölelő karra emlékeztető Hazát, a Kárpátoknak azt az édenét, tündérkertjét kell otthonossá tennünk, melyet a magyar nép – is – évszázadok óta benépesít.Részletes keresés